Online bloemendienst Bloomon ontvangt een lening van €7,5 miljoen van de Rabobank. De abonnementsdienst voor boeketten claimt met de financiële injectie zijn groei in de Europese markt te kunnen versnellen. “Investeerders geloven in ons verhaal, nu hebben we ook het vertrouwen van een grote bank die bekend staat om de agrisector,” zegt medeoprichter Patrick Hurenkamp.

Bloomon ontving vorig jaar in totaal al €25 miljoen van investeerders. Het Amsterdamse bedrijf dat wekelijks verse bloemen bezorgt maakt nog steeds verlies, maar spreekt de verwachting uit in de loop van volgend jaar de eerste winst te boeken.

Vernieuwing bloemensector

De lening van de coöperatieve bank past in haar ambitie om te investeren in snelgroeiende bedrijven in de food- en agri-sector met een focus op internationalisatie. Hurenkamp geeft echter aan dat de kapitaalinjectie van de Nederlandse bank meer bedoeld is als investering in vernieuwing van de bloemensector dan groei van de snelgroeiende onderneming. “We kregen het vertrouwen van CEO Wiebe Draijer, die ons belde om te zeggen dat Rabobank graag in het bedrijf wilde investeren.”

Inplannen bloemenvraag

Het belangrijkste verschil tussen de traditionele keten en Bloomon is dat de boekettenabonnementsdienst een jaar van tevoren inplant hoeveel en wat voor bloemen zij van de teler afnemen. Hurenkamp: “We geven bij de kwekers aan welke trends we zien; welke kleuren, vormen en soorten we nodig hebben. Vlak voordat we die bloemen bij de klant bezorgen, ontvangen we die van de telers.” Volgens Hurenkamp zorgt dit voor een afvalbesparing in de hele keten tot 40%.

Europees afzetgebied

Het Amsterdamse bedrijf is behalve in Nederland ook actief in België, Duitsland, Frankrijk, Denemarken en het Verenigd Koninkrijk. Door de Brexit investeert de onderneming minder in dit laatste afzetgebied en richt het zich meer op een rol van exporteur naar Duitsland en Frankrijk. Hiertoe investeert de online bloemenverkoper verder in haar samenwerking met de inmiddels 450 kwekers.

Bron: Het Financieele Dagblad/BNR Nieuwsradio. Foto: Bloomon.

Gerelateerd