Rijk Zwaan werkt hard aan de bouw van een kassencomplex in Nieuw Prinsenland. Op het Agro & Food Cluster (AFC) in Nieuw Prinsenland werken medewerkers van het veredelingsbedrijf hard om de locatie geschikt te maken voor een kassencomplex. Rijk Zwaan hoopt in het najaar van 2021 het laatste deel van de activiteiten voor haar vollegrondsgroente-activiteiten in De Lier over te hevelen naar Nieuw Prinsenland.

De plannen voor de bouw van een kassencomplex in Nieuw Prinsenland stonden al langer op de planning, maar de crisis zorgde voor vertraging van het project. Rijk Zwaan werkt nu op basis van een gedetailleerd stappenplan aan de realisatie van de groei- en ontwikkellocatie.

Logistiek voordeel

Volgens station manager van Rijk Zwaan Bas van Kuijk zorgt de operatie voor logistiek voordeel voor de groenteveredelaar en maakt het efficiënter werken mogelijk. “Al die kilometers en transportkosten zijn we straks kwijt.” De grondexpert noemt daarnaast de goede kwaliteit van de grond en synergievoordelen door samenwerking met andere partijen op het AFC als voordelen van de toekomstige locatie.

Grond voor de toekomst

Vooralsnog ontwikkelt Rijk Zwaan slechts 4 hectare voor de toekomstige groei- en ontwikkellocatie. In totaal kocht de veredelaar in twee fases 49 hectare op het AFC in Nieuw Prinsenland. De resterende grond die Rijk Zwaan heeft aangekocht is voor de toekomst. “We zijn van plan om hier lang te blijven”, licht Van Kuijk toe.

Duurzaam

Bij de bouw van de nieuwe locatie gaat Rijk Zwaan voor duurzame oplossingen. Het overtollige water in het bassin van de veredelaar wordt in de toekomst doorgepompt naar telers in de omgeving en schapen houden het gras op en rond het talud kort. Daarnaast zet het bedrijf in op het gebruik van restwarmte vanuit Moerdijk.

Bron: BN DeStem. Foto: Rijk Zwaan.

Gerelateerd