Een vorig jaar geïntroduceerde biologische glasreiniger wordt op flinke schaal toegepast tijdens de teeltwisseling. Pieter Boekestijn van Westland Peppers waardeert het gebruiksvriendelijke karakter van het biologisch afbreekbare product, dat geen dampwerking heeft en minder beschermingsmaatregelen vereist dan producten op basis van fluor.

Westland Peppers behoorde tot de eerste bedrijven die Greenhouse Glassclean E.87 vorig jaar toepasten. Het reinigingsmiddel bevat biologische zuren, plantextracten en bio-based oplosmiddelen en oppervlakte-actieve stoffen, die allemaal biologisch afbreekbaar zijn. “Het maakt glasoppervlakken vrij van algen, mos en groene aanslag en heeft geen invloed op een eventueel aanwezige AR-coating”, zegt Lars Ammerlaan van distributeur Royal Brinkman. “Bij telers is het product erg gewild. Ik schat dat het de afgelopen weken op enkele honderden hectaren is toegepast.”

Eén of twee werkgangen

Bijna 9 ha komt voor rekening van Westland Peppers uit De Lier, dat gespecialiseerd is in hete pepers en snackpaprika’s. Hoewel wordt aanbevolen om het product in twee werkgangen toe te passen (schuim opbrengen, kort inwerken en vervolgens afspuiten), koos de ondernemer dit keer voor één werkgang met een ruime hoeveelheid water.
Pieter Boekestijn: “Vorig jaar is ons gebleken dat het best lastig is om de werkgangen op elkaar af te stemmen. Als het schuim te lang blijft zitten, kost het afspuiten extra tijd en water. Nu hebben we het middel in één keer met een ruime hoeveelheid water gespoten. Daarbij wordt geen schuim gevormd dat kan inwerken, maar het resultaat was naar wens. Het verbruik komt zo iets hoger uit, maar daar staat een aanzienlijke tijdsbesparing tegenover.”

Vriendelijker product

“Wij willen schoon glas zonder gedoe en dat lukt zo uitstekend”, zegt Boekestijn. Hoewel de keuze voor het middel niet was ingegeven door ‘groene’ overwegingen, vindt hij het biologische karakter van de glasreiniger wel een prettige bijkomstigheid. “Het helpt om ons productieproces te verduurzamen en daar kijken afnemers steeds kritischer naar”, merkt hij op. “Al met al zijn wij er over te spreken. Dat geldt waarschijnlijk ook voor de medewerkers die de reiniging uitvoeren, want zij hoeven voor deze toepassing geen extra beschermende kleding of een gasmasker te dragen. Voor de arbeidsomstandigheden is het dus ook een pré.”

Geen dampwerking

Lars Ammerlaan licht toe dat het biologische middel minder agressief is dan producten op basis van fluor, die schadelijke gassen kunnen vormen. “Telers en loonwerkers zouden daar best van af willen”, zegt hij. “Nu dit nieuwe product zowel veiliger als effectief is gebleken, neemt de vraag duidelijk toe. Wat voor sommige bedrijven een extra pluspunt kan zijn, is dat niet de hele kas leeg hoeft te liggen om het dek schoon te spuiten. Er is immers geen dampwerking. Planten in een naastgelegen afdeling worden er niet door gehinderd en ook medewerkers kunnen desgewenst veilig doorwerken.”

Tekst: Jan van Staalduinen