Staay Food Group zal dit jaar beginnen met de bouw van hun vertical farm in Dronten, niet in het Fresh Care Convenience-centre – zoals oorspronkelijk gepland – maar ernaast.

Directeur Rien Panneman kondigde de plannen om zelf sla verticaal te gaan telen aan in oktober 2016, tijdens een bijeenkomst over vertical farming bij Koppert Biological Systems. In de oorspronkelijke opzet zou deze verrijzen in het Fresh Care Convenience-centre, waar verse producten voor supermarkten worden verwerkt tot kant-en-klaar maaltijden. Veiligheidsvoorschriften dwongen Staay af te zien van deze plannen.

Voortgang project

Staay zal dit jaar aanvangen met de bouw van de Vertical Farm naast het Fresh Care centrum, met dezelfde technische configuratie als eerder gepland. De voortgang van het project is straks te volgen via een speciale website. Daarnaast wordt meer duidelijk over het hoe en waarom van de Vertical Farm. De ambitie is om zonder daglicht sla te telen in klimaatkamers met LED-verlichting, in een consortium van partners, die zich op de website voorstellen.

Tekst en beeld: Mario Bentvelsen