De aardbeienprijs klokte deze week gemiddeld rond de euro per kilo. “Dat is bij lange na niet voldoende om uit de kosten te komen”, vertelt aardbeienteler Steve Schrijvers die in Minderhout (B) een kas van 2,5 ha heeft. Het grote Europese aanbod en de verminderde export wordt door experts als reden van de lage prijs aangevoerd.
Sinds Pasen is de aardbeienprijs ondermaats. Waar er vorig jaar rond deze tijd bij vlagen 6 euro voor een kilo werd neergelegd, ligt dat bedrag nu op gemiddeld twee euro, afhankelijk van de kwaliteit. “Glastelers worden door de prijsvorming dubbel geraakt”, vertelt Michiel Vermeiren, aardbeienspecialist bij Coöperatie Hoogstraten waar 160 aardbeientelers bij aangesloten zijn. “De prijzen zijn niet alleen ondermaats, maar ook de kosten zijn sterk gestegen.”
Hierdoor komen veel aardbeientelers niet uit de kosten. Dat is ook het geval bij aardbeienteler Steve Schrijvers die in Minderhout, vlakbij de grens met Breda, een kas van 2,5 ha heeft. “Deze opbrengsten zijn zeker niet kostendekkend. Dat zal nog minder gelden voor jonge telers, die nog hogere kosten hebben.” De teler geeft aan dat de kostprijzen van aardbeientelers sterk variëren, afhankelijk van soorten, teelt en aardbeien.
Groot aanbod, lage prijs
Experts wijten de lage prijzen aan het hoge Europese aanbod van het moment en de lage vraag. “De vollegrondsproducties in bijvoorbeeld Duitsland en Italië zijn al van in het begin heel productief door het warme weer, waardoor die wat exportkanalen hebben ingevuld die we vorig jaar nog wel zagen in Hoogstraten”, vertelt Vermeiren. “Daarnaast zie je ook dat door de inflatie en gestegen levenskosten de consumptie achterblijft. Aardbeien zijn toch een impulsaankoop en deze blijft in de huidige omstandigheden vaker achterwege.”
Schrijvers voegt hieraan toe dat de consumentenprijs in winkel soms te hoog ligt. “De aardbeien zouden eigenlijk niet meer dan 2,5 euro euro per bakje moeten kosten. Als de aardbeien duurder zijn, laten de consumenten de aardbeien links liggen, zeker in deze onzekere tijden met veel inflatie.”
Latere productie door hoge gasprijzen
De Vlaming breidde de afgelopen jaren zijn oorspronkelijke aardbeienbedrijf uit door overname van enkele glastuinbouwbedrijven in de onmiddellijke omgeving, waardoor hij niet langer omringd wordt door collega telers. “Wel jammer. Het was toch gezellig om telers als buren te hebben”, vertelt hij hierover. Van de 2,5 hectare is 1,2 verwarmd. Deze kas was uitgerust met een stookolie installatie en Schrijvers stapte vorig jaar over op gas. Door de hoge gasprijzen heeft hij minder gestookt en is hij later in productie gekomen.
Met de huidige gas- en verkoopprijzen in het achterhoofd denkt de Schrijvers dat aardbeientelers onder glas hun plantstrategie zullen aanpassen. Normaal wordt er rond 10-15 augustus geplant. “Dit jaar zullen bedrijven zeker niet zo laat gaan planten, omdat ze dan het risico lopen om later veel te moeten bijstoken.”
Niet planten en een rondje overslaan is voor de aardbeienteler in ieder geval geen optie. “De plantjes staan te wachten in de koeling van Hoogstraten. Niet planten zou ons telershart niet kunnen verdragen”, vertelt hij.
Verwarmde kasteelt loopt op laatste benen
Vermeiren hoopt dat er volgende week verbetering van de prijs plaatsvindt. “Volgende week stoppen een aantal verwarmde kastelers met productie waardoor het aanbod in ieder geval afneemt. Mogelijk dat hierdoor de prijs aantrekt.” Het goede weer dit voorjaar heeft tot gevolg gehad dat de vollegrondsproductie eerder en sneller op gang kwam. Doordat dit aanbod meer overlapte met de kastelers, was het aanbod dit jaar ook hoger. “Deze week bedroeg het aanbod voor de klok 1.750 ton, vorig jaar rond deze tijd was dat 1.400”, besluit Vermeiren.
Tekst: Jerom Rozendaal