“Inpakken van grote orders zonder hoes is relatief eentonig werk en dat kunnen we nu aan de robot overlaten.” Dat zegt manager energie & techniek Roy van der Knaap van KP Holland over de SmartStaff tray-ontstapelaar en robotarm van WPS. Na twee jaar ontwikkelen is enkele maanden geleden een deel van het orderverwerkingsproces verregaand geautomatiseerd.

Volgens Roy van der Knaap maakt het systeem de verwachtingen helemaal waar. De investeringen besparen arbeid en maken het werk vooral lichter. “In november hebben we een unieke en innovatieve robotarm in gebruik genomen voor het in trays plaatsen van kalanchoë 7 cm potten. Het voornaamste motief voor deze investering is arbeidsverlichting. Hij vervangt één volledige arbeidsplaats.”

Ontwikkeltraject

KP Holland heeft de productie en verwerking verregaand geautomatiseerd. In de afleverfase van de kalanchoës waren er echter nog veel arbeidsintensieve handelingen nodig voor het plaatsen van de planten in de trays. In samenwerking met WPS is twee jaar gewerkt aan een oplossing. De twee voornaamste uitdagingen waren het behalen van de gewenste capaciteit (1.600 planten per uur) en het onbeschadigd in de tray plaatsen van de planten. Zogeheten ‘brushes’ (kunststof flappen) schermen de al geplaatste planten af van de planten die door de robotarm in de tray worden gezet, zodat de bladeren niet kunnen breken.
“Het was een heel gepuzzel en we zijn er stap voor stap in geslaagd om samen een goed functionerend systeem te ontwikkelen”, vertelt Van der Knaap. “Ik heb het idee dat we zelfs minder bladbeschadigingen hebben dan bij het inhoezen van de planten.”

Uitgebreide testen

Beide partijen hebben eerst een proof of concept gedefinieerd. De leverancier heeft een simulatie gemaakt van de situatie en getest of de oplossing haalbaar is. Er zijn tal van testen gedaan met verschillende grijpers en ‘artificial hands’ die het blad vrij maken bij het in de tray plaatsen van de planten. Hierdoor blijven de bladeren onbeschadigd. Nadat de proof of concept succesvol was verlopen, gaf de potplantenteler groen licht voor de realisatie.

Roboticaconcept

SmartStaff is een modulair roboticaconcept dat verschillende handelingen in het verwerkings- en afleverproces van potplanten kan uitvoeren. WPS onderscheidt hierbij vijf deelprocessen: oppakken, printen op pot, ontstapelen, onbeschadigd neerzetten en verpakken. Afhankelijk van de klantwensen is voor iedere vraag een maatwerkoplossing te bedenken die een of meerdere modules omvat. Ook de Deense potplantenteler PKM heeft dit systeem in gebruik met geheel eigen specificaties.

Tekst: Jan van Staalduinen