Samen met onderzoekers uit Libanon werken we aan de bouw van enkelvoudige tunnels om de groenteproductie te verbeteren en tegelijkertijd minder water te gebruiken.

De opbrengst van tomaten en komkommers in traditionele tunnels wordt beperkt door een gebrek aan ventilatie en dus te hoge temperaturen. Door met een rekenmodel het lokale klimaat te analyseren kunnen we berekenen welke aanpassingen aan de tunnel de meeste productieverhoging opleveren. Daarnaast kijken we of we het regenwater kunnen opvangen. Langs de kust, waar veel tuinbouw is, valt tot 600 mm regen (in Nederland 800 mm) dat niet of nauwelijks wordt gebruikt. Telers gebruiken veel (slechter) rivierwater en soms grondwater.

Gebruik van regenwater opent gelijk de mogelijkheden voor een eenvoudige substraatteelt, waardoor het water veel efficiënter kan worden gebruikt en telers geen last meer hebben van bodemziekten. Momenteel lijkt een productieverhoging van 30% mogelijk. De bouw van de tunnels vindt in de herfst van 2017 plaats, waarna we in het vroege voorjaar van 2018 de eerste proeven gaan uitvoeren.

Foto: Wageningen University & Research.

Gerelateerd