De Vlaamse azaleateler Geert De Waele is bezig met de laatste weken van het seizoen dat vorig jaar in augustus is gestart. Terwijl de kas in mei leeg moet zijn, kijkt de teler nu al tevreden terug op het afgelopen teeltjaar. Ook 2021/22 is op basis van de binnenkomende bestellingen veelbelovend.

“Het is een goed jaar geweest”, vertelt azaleateler Geert de Waele die in het Oost-Vlaamse Zaffelare een kas van 2 ha uitbaat. “Gelukkig hebben wij niet veel export naar Duitsland waar tuincentra door de lockdown langer gesloten waren.” Alhoewel de tuincentra ook in belangrijke afzetgebieden zoals België en Frankrijk weken gesloten waren, is dit later in het jaar gecompenseerd door een betere verkoop.

Veel oudere telers stoppen

Het goede bedrijfsresultaat betekent een trendbreuk met voorafgaande jaren. De azaleateelt, die zich concentreert in Oost-Vlaanderen, zit al decennialang in slecht weer en telers vragen bij bosjes faillissement aan. Juist dat laatste verklaart volgens De Waele het recente succes. “Veel oudere telers stoppen ermee en hebben geen opvolging, waardoor er minder aanbod is op de markt en de prijzen goed stijgen.”
Een andere verklaring voor het goede seizoen is de coronacrisis. Terwijl de pandemie vorig jaar het staartje van het seizoen 2019/20 in de war stuurde, explodeerden in de loop van vorig jaar de verkoopcijfers. “Mensen brachten meer tijd thuis door en hadden behoefte aan een bloemetje in treurige tijden”, verklaart de teler.

Gros is al verkocht

De Waele start het seizoen traditioneel in augustus en eind mei moeten de laatste planten de deur uit. “We hebben nu nog een aantal vaste bestellingen af te werken. Zo loopt er bijvoorbeeld volgende week een actie bij supermarktketens Colruyt en Okay en leveren we 20.000 planten. Maar het gaat echt om de laatste restjes. Het gros is al verkocht”, zegt hij.
Nadat het seizoen ten einde is, maakt het bedrijf zich op voor een grote facelift. De verwarmingsinstallatie die op stookolie draait, wordt afgebroken en vervangen door een installatie op gas, waarmee een grote investering is gemoeid. In juni worden het oude gebouw ontmanteld en in september moet de nieuwe installatie klaar zijn voor gebruik.

Vertrouwen in de toekomst

De investering toont het vertrouwen van de teler in de toekomst. Volgend jaar ziet er alvast goed uit, blikt De Waele vooruit. “We hebben al veel meer bestellingen binnen dan in de voorgaande zes jaar.” Het bedrijf levert ook azalea af in unieke verpakkingen. “Wij hebben een vijftal verpakkingen en die lopen allemaal erg goed. Daar gaan we volgend jaar mee door. Misschien dat we nog een nieuwe verpakking op de markt zetten.”

Tekst en beeld: Jerom Rozendaal