Ik zal de enige niet zijn die tijdens de feestdagen op een rustig moment vooruit heeft gekeken naar 2018. Je kunt het goede voornemens noemen, maar het is feitelijk gewoon onderdeel van goed ondernemerschap. Waar wil ik eind van dit jaar staan en welke stappen moeten we daarvoor zetten? Ik kwam tot een aardig lijstje, variërend van letterlijk kleine zaken tot ingrijpende beslissingen voor mijn bedrijf, waarvan ik sinds 1 januari overigens 100% eigenaar ben.

Tegenover het zakelijke afscheid van senior, staat de verwachte komst eind mei van een tweede junior. Een kleintje erbij, maar zonder twijfel een grote aanwinst voor het gezin. Waar het ene kleintje met open armen wordt ontvangen, zijn andere kleintjes een vervelende plaag aan het worden. In 2018 moeten we flinke stappen gaan maken in de bestrijding van luis. Daar zijn geen groene middelen voor en de bestaande correctiemiddelen staan onder druk. De systeemaanpak waarmee collega Danny van der Spek ervaring heeft opgedaan, volg ik met brede interesse. Veel van onze paprika’s gaan immers naar Japan, wat betekent dat er geen beestje op mag zitten. Luizen zijn echter ook onderdeel van je biologische aanpak, dus dat is een forse uitdaging.

Tegenover de impact van kleine levende wezentjes, staan grootschalige ontwikkelingen. Eind vorig jaar liet ik mijn licht schijnen over het fenomeen schaalvergroting, waarbij ik stelde dat de mening van je team van groot belang is bij nieuwe plannen. Inmiddels worden er stappen gezet, in de tweede helft van dit jaar moet er meer concreet zijn. Deze uitdaging heeft er overigens wel toe geleid dat mijn bedrijf, vanwege tijd en prioriteit, niet langer de referentie is van HNT-paprika op het Improvement Centre.

De focus op de teelt en het gewas wordt echter alleen maar specifieker en gedetailleerder. We hebben gekozen voor datagestuurde gewasregistratie. Het gebruik van plantsensoren zorgt voor een nieuwe dimensie in de teelt. Sturen op basis van nieuwe data, een prachtige uitdaging die zorgt voor gezonde spanning. Dat geldt tevens voor de ontwikkelingen op gebied van afzet. Binnen Harvest House bouwen we een flowpackhal om 24/7 paprika’s te verpakken.
Kortom: je moet groot durven denken, maar aandacht houden voor het kleine. De doelstellingen voor 2018 zijn helder: aan de slag.

Maikel van den Berg
Paprikateler in Bleiswijk

Gerelateerd