Tien partijen, waaronder Royal FloraHolland, GroentenFruit Huis en Wageningen Economic Research gaan workshops organiseren voor het standaardiseren van de levenscyclus- of milieu-footprintanalyse. Doel van het project is het ontwikkelen van één uniforme, ketengeaccepteerde standaard voor de tuinbouw.

In de afgelopen jaren heeft een groot aantal organisaties met de Europese Commissie ervaring opgedaan met het ontwikkelen van Europese milieu-footprint standaarden voor specifieke producten, zoals verf, wasmiddelen, leer, zuivel, pasta, bier, in totaal voor 24 productcategorieën. Deze ervaringen hebben algemene richtlijnen opgeleverd voor het opstellen van een productcategorie specifieke methodiek. Voor tuinbouwproducten ontbreekt deze standaard tot nu toe. Als er nu een footprint door verschillende partijen wordt berekend, zijn deze niet goed met elkaar te vergelijken.

Input gevraagd

Na standaardisatie van de methodiek kunnen alle footprint-berekeningen in de tuinbouwsector op exact dezelfde manier berekend worden, meldt deelnemer Benefits of Nature. “Deze standaardisatie gaan we natuurlijk niet verzinnen en vervolgens aan de sector ‘opleggen’. Daarom gaan er workshops georganiseerd worden om de input van alle belanghebbenden te verkrijgen, zodat de methodiek door de sector wordt gedragen. Hierbij streven we naar internationale acceptatie van de methodiek.”

Wilt u ook een bijdrage aan de methodiek leveren, stuur dan een bericht naar info@benefitsofnature.eu.

Bron: Benefits of Nature. Foto: Mario Bentvelsen.

Gerelateerd