Tesselaar Alstroemeria heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan en werkt met een systeem om de ecologische footprint per steel te berekenen. Maar de ontspoorde energieprijzen dwingen het bedrijf uit Luttelgeest ook tot ongebruikelijke stappen, zoals midden in de zomer de WKK aanzetten om de hoge elektriciteitsprijs mee te pakken. Komend winterseizoen wordt het weer finetunen, stelt Karolien Tesselaar. “Belichten wordt een minutieus gebeuren, afhankelijk van de dagprijzen van gas en elektriciteit.”
Karolien Tesselaar vindt het best raar dat iedereen tegenwoordig maar vraagt wat je gasposities zijn en hoe je je energievraag denkt te gaan invullen als glastuinbouwondernemer. “We vragen immers ook niet aan elkaar hoe hoog je hypotheeklasten zijn?” Een feit is dat je er nu nog meer dan anders elke dag bovenop moet zitten en afhankelijk van de dagprijzen je strategie bepaalt. Komende winter zal het bedrijf om kosten te besparen ongetwijfeld minder belichten en ook minder verwarmen, voorziet zij.
Overstap naar LED
“Voorheen keek je vooral naar de meest ideale situatie voor het gewas en de productie. Nu is het kijken naar het haalbare rendement bij bepaalde energiekosten. Er zit een grens aan minder belichten en verwarmen. Daar gaan we mee spelen en steeds kijken hoe de planten reageren.”
Een belangrijk verschil voor de alstroemeriatelers is de overstap naar LED. Op 8 ha van het bedrijf wordt de helft van de SON-T-lampen vervangen. “Dat betekent dat ons elektriciteitsverbruik omlaaggaat, maar de lampwarmte ook. Maar omdat we als een van de laatste alstroemeriatelers omschakelen en er al veel onderzocht is, verwachten we wel te weten hoe daarmee om te gaan. Ook het ideale spectrum is al uitgedokterd.”
Duurzaam gewas
Minder energie in het gewas steken betekent uiteraard minder productie, stelt Tesselaar. “Maar de bloemen zullen komende winter per stuk wel meer gaan opleveren op de markt. Dat valt tenminste te verwachten doordat veel snijbloementelers koud gaan en er veel minder snijbloemen geteeld zullen worden. Het is de vraag in hoeverre we daadwerkelijke hogere opbrengsten krijgen en hoe dit de kosten gaat compenseren. Dat wordt cruciaal voor veel telers.”
Voor alstroemeria zit er zeker nog rek in de markt, voorziet ze. “Het is gewoon een heel duurzame bloem en dat is nog lang niet zo bekend bij de consument. Dit gewas heeft veel voordelen. Het is een vaste plant die gemiddeld zeven jaar in de kas staat, waarvan je dus lang kunt oogsten. Oude en kromme takken kun je laten liggen als plantvoeding, de bloemen staan knetterlang op de vaas, wel drie weken.” Daar komt bij dat het met een etmaaltemperatuur van 16 tot 18ºC een relatief koude teelt is. Ook is de ziektedruk laag.
Biologisch telen
“We kunnen de alstroemeria al bijna biologisch telen. Dat is voor ons ook een nieuwe stip aan de horizon: biologisch worden. We blijven de ogen openhouden voor nieuwe manieren om ons bedrijf te verduurzamen. Wat er ook gebeurt. Duurzaamheid is onze overtuiging”, vertelt Tesselaar.
Op dit punt zette het bedrijf al vele stappen. Zoals het gebruik van plantenhoezen van recycled materiaal en het gebruik van circulaire grondstoffen. Ook levert het bedrijf ’s winters restwarmte aan een naburige teler van pioenrozen.
Voor het echtpaar is CO2-vrij produceren het hogere doel. Ze maken gebruik van een computerapplicatie om hun carbon footprint te berekenen per steel. Ze vinden de footprint een inzichtelijker en eerlijker systeem om de milieu-impact van hun product uit te drukken dan een certificaat.
Energietransitie
Ideeën om de energietransitie op gebiedsniveau verder te brengen zijn er ook. Tesselaar’s echtgenoot Rick is daarbij betrokken, als bestuurslid van de lokale tuinbouwstichting ‘Nieuwland’. De organisatie oriënteert zich op de mogelijkheden om warmte uit te wisselen met andere bedrijven en energiebronnen in Luttelgeest. Tesselaar: “Die ontwikkeling staat ondanks de energiecrisis van nu niet stil. Het is zonde dat er op sommige momenten warmte wordt vernietigd. Het kan veel slimmer allemaal. We moeten meer samenwerken.”
Tekst: Koen van Wijk