Professionals in de glastuinbouw hebben – naast alle praktische en financiële problemen die in deze crisistijd op hen afkomen – veel behoefte aan mentale ondersteuning. Dat is de belangrijkste conclusie van de eerste online ronde tafelsessie voor de tuinbouw, die adviesbureau Beanstalk dinsdag organiseerde. Om de ‘mentale weerbaarheid’ te vergroten en meer onderlinge verbinding te creëren, worden de sessies de komende periode geïntensiveerd.

Het idee voor een online ronde tafelsessie ontstond eind vorige week. Sjoerd Nieboer, Marit Nieboer-Klapwijk en Peter Klapwijk van Beanstalk zagen in één klap hun agenda leeg gevaagd worden, als gevolg van de aangescherpte corona-maatregelen. Ook de filmpjes met ladingen bloemen die vernietigd werden, ontgingen hen niet. “We vroegen ons af wat wij – als specialisten op het gebied van coaching, kennisoverdracht en strategisch advies in de glastuinbouw – konden doen om de sector te helpen in deze ongekende crisis”, zegt Sjoerd Nieboer. “Je ziet dat veel mensen zich in zo’n situatie terugtrekken in zichzelf, terwijl het juist goed is om gevoelens en ervaringen te delen. Dan kom je samen wellicht tot oplossingen.”

Crisismanagement

De ondernemers werkten daarop het idee uit voor een online ronde tafel rond het thema ‘Crisismanagement in teelt en organisatie’. Het event werd wereldkundig gemaakt via LinkedIn, Twitter en diverse nieuwssites. Uiteindelijk kwamen er tien aanmeldingen binnen en haakten dinsdagavond zes mensen aan. “Dat is niet heel veel, maar het was wel een energieke discussie. Naast een teler praatten onder meer een zzp’er uit de tuinbouw en een tuinbouwjournalist mee”, vertelt Marit Nieboer-Klapwijk.

Mentale ondersteuning

Was aanvankelijk het idee om in te zoomen op de acute problemen waar ondernemers in hun bedrijfsvoering tegenaan lopen, tijdens het gesprek bleek al snel dat mensen in deze tijd vooral behoefte hebben aan mentale ondersteuning. “Mensen weten niet wat hen overkomt, kunnen nauwelijks bevatten wat er gebeurt”, zegt Peter Klapwijk. “En er zijn grote zorgen: over dat er geen geld binnenkomt, hoe ze rekeningen moeten betalen, hoe lang dit allemaal duurt, et cetera. Vooral die onzekerheid, het gevoel dat de basis is weggevaagd, is wat mensen nu parten speelt. Ofwel: de ‘soft skills’ vragen op dit moment de meeste aandacht.”

Virtueel netwerk

De initiatiefnemers hebben daarom besloten om de online ronde tafels een vervolg te geven. Op deze manier willen ze een virtueel netwerk bouwen, waarin ondernemers en andere mensen uit de sector elkaar steun bieden in deze moeilijke tijden. Klapwijk: “Het delen van kennis en ervaringen moet de mentale weerbaarheid van de individuen en van de sector als geheel vergroten. Voelen en ervaren dat je er niet alleen voor staat, en we allemaal in hetzelfde schuitje zitten, maakt een groot verschil. Daarnaast is er natuurlijk ook ruimte om de praktische problemen die op de bedrijven spelen te bespreken.”

Individualistisch

Hij benadrukt dat het in deze tijden cruciaal is om meer verbinding te creëren binnen de sector. “De tuinbouw werd de laatste jaren steeds individualistischer, maar om met de huidige situatie te dealen, zullen we elkaar móeten opzoeken.”

Aanmelden

De volgende online ronde tafel vindt plaats op dinsdag 24 maart om 20.00 uur. Iedereen die betrokken is bij of gelieerd is aan de tuinbouwsector kan aanhaken. Aanmelden is mogelijk via info@beanstalk.training of telefoonnummer 06-51697305.

Tekst: Ank van Lier