Door het gebruik van onderstammen zijn de productieniveaus van gewassen zoals tomaten en aubergine de afgelopen jaren verhoogd. In een aantal andere gewassen, zoals paprika en komkommer, worden onderstammen met name gebruikt in de biologische teelt om problemen met bodemziektes te voorkomen. De voordelen van het gebruik van geënte planten zijn onderhand wel bekend, maar het blijkt dat er nog veel kennis ontbreekt over de interacties tussen ent en onderstam onder verschillende condities en hoe dit te sturen is.

Daarom is door een groep deskundigen alle kennis op dit gebied verzameld en gebundeld in het boek ‘Vegetable grafting: principles and recent practices’. Het behandelt de laatste wetenschappelijke inzichten, maar geeft ook veel praktische informatie over entmethodes, keuze van onderstammen en het gebruik van geënte planten. Onderzoekers van de business unit Glastuinbouw hebben beschreven hoe de voordelen van geënte planten gedurende de teelt zo optimaal mogelijk kunnen worden benut.

Dit boek kan een bijdrage leveren aan het verhogen van de productie, kwaliteit en de duurzaamheid van geënte groentegewassen.

Foto: Wageningen University & Research.

Gerelateerd