Met kantoorruimte en drie kasafdelingen in het World Horti Center beschikt Certis nu ook in Nederland over eigen onderzoeksfaciliteiten. “Wij zochten extra capaciteit én flexibiliteit om onderzoeksvragen te kunnen oppakken”, zegt technisch adviseur Lianne van Wijk. “Dat wij dit binnen het WHC kunnen invullen, is een buitenkans. Het brengt ons nog dichter bij de praktijk, in het hart van de Nederlandse glastuinbouw.”
De nieuwe aanwinst, het Certis Innovation Center, vormt de derde R&D-locatie in Europa, naast het onderzoekstation JAS in Frankrijk en Christinenthal Research Station, de researchtak van Spiess in Duitsland, dat recentelijk opging in Certis Europe. “In Frankrijk ligt de nadruk op onderzoek voor seedtreatment en biorationals, in Duitsland op akkerbouw. Met het Certis Innovation Center richten we ons natuurlijk primair op kasteelten, maar kijken hier ook naar de mogelijkheden met biorationals voor de buitenteelten”, aldus Van Wijk.
Tot nu toe besteedde Certis het veldonderzoek in Nederland consequent uit aan gespecialiseerde partners. “Dat blijft deels overeind”, benadrukt de technisch adviseur. “Nu we ook eigen faciliteiten hebben, kunnen we meer onderzoeksprojecten uitrollen, meer kennis van onze producten en concepten leveren en sneller vragen oppakken die vanuit de praktijk op ons af komen. Die flexibiliteit was er in het verleden minder.”
Biorationals
De behoefte aan extra onderzoekscapaciteit komt voort uit de gestage verbreding van de portfolio, waarbinnen vooral het aandeel biorationals opvallend hard groeit. “We zijn al jaren marktleider in gewasbeschermingsmiddelen van natuurlijke oorsprong en werken hard aan verdere verbreding”, licht Van Wijk toe. “Dat gaat gepaard met extra onderzoeksinspanningen.”
De drie afdelingen hebben elk een oppervlakte van 86 m2. Eén afdeling is voorzien van teelttafels en biedt plaats aan gewassen in potten. De tweede afdeling wordt benut voor proeven in vruchtgroenten en de derde afdeling krijgt een flexibele bestemming. Twee afdelingen kunnen flexibel worden gebruikt voor teelten op goten of tafels. Voor de dagelijkse uitvoering en gewasverzorging is een toegewijde specialist aangetrokken die begin mei in dienst treedt (zie kader).
Lage drempel
Dankzij de huisvesting binnen het WHC-complex is de onderzoeklocatie gemakkelijk bereikbaar voor telers en hun adviseurs. “Dichter op de markt kun je nauwelijks zitten”, stelt Van Wijk vast. “Ook voor ons internationale netwerk is deze locatie gunstig. In Maarssen is zowel Certis Nederland als Certis Europe gevestigd. Het is natuurlijk veel aansprekender wanneer we buitenlandse relaties ook binnen het WHC kunnen ontvangen.”
Adrian Procopio bemant R&D-locatie in Honselersdijk
Het spreekt voor zich dat de gewasproeven dagelijks aandacht en verzorging behoeven. Adrian Procopio gaat daarvoor zorgen.
Adrian (32) is geboren en getogen in Mexico, waar hij plantkunde studeerde. In 2012 kwam hij naar Wageningen voor een masteropleiding Plantwetenschappen, met een specialisatie in ziekten en plagen. Na zijn diplomering trad hij als onderzoeker in dienst bij Demokwekerij Westland/Proeftuin Zwaagdijk.
“Daar leerde ik Certis kennen als een ambitieus bedrijf, dat veel nadruk legt op duurzame oplossingen”, zegt hij over zijn carrièreswitch. “Het is een mooie uitdaging om daar als veldonderzoeker aan bij te dragen. Mijn voormalige collega’s werken hier overigens pal naast. Dat is prettig en praktisch, want zij blijven betrokken bij de projecten voor Certis.”