Bij automatisering moet ik denken aan die scène uit de film Wall-E, waarbij robots alles voor de mens doen en de mensheid zelf lui en zwaarlijvig is geworden. Gelukkig is de realiteit in de tuinbouw nog niet zo extreem, maar krijgen we wel steeds meer hulp van onze robotvrienden. Natuurlijk gaan de ontwikkelingen hard, maar er zijn ook genoeg taken die zo saai of zwaar zijn, dat ik er niet op kan wachten tot robots het werk overnemen. 

Door automatisering is het werk juist veel leuker geworden! Er is zoveel variatie in werkzaamheden, wat ook weer meer diversiteit in mensen aantrekt. Dat geeft mij veel energie. Dat een toekomstige collega ook een cobot kan zijn, maakt het wel heel spannend. Enkele jaren geleden hebben wij alvast een voorproefje genomen door Manus aan te nemen. Manus is een cobot die veel kan leren, van plantjes planten, trays stapelen, stickeren tot dozen vouwen. Door de veelheid aan mogelijkheden is Manus meer uren per jaar inzetbaar en sneller terug te verdienen. Het lastigste is nog wel dat Manus een operator naast zich nodig heeft die hem corrigeert als er iets misgaat.

Met één cobot in het bedrijf kan het nog niet uit om een operator daar op in te zetten, maar ik verwacht dat wel bij drie of vier cobots. Dit is goed voor de kwekerij, goed voor het verminderen van saai en eentonig werk en de huisvesting. Daar komt nog bij dat we in Nederland hard op weg zijn om arbeid zo onbetaalbaar te maken, dat er geen andere keuze is dan volop in te zetten op robotisering. Gelukkig zien we dit al heel lang aankomen en hebben opeenvolgende regeringen hier volop ingespeeld door tijdig technische opleidingen te stimuleren. Ahum, dat is natuurlijk sarcastisch bedoeld. Technische mensen zijn bijna net zo schaars als mensen met een tuinbouwopleiding.

Onze regering heeft zich de afgelopen twintig jaar vooral ingezet in het opleiden van consultants, denk ik wel eens. Mensen aan de zijlijn die heel hard roepen wat er in het veld moet gebeuren, maar zelf geen vieze handen maken. Dat moet snel veranderen en daarom is het belangrijk dat we de stem van het platteland weer meer kracht geven. Misschien zouden we op het Binnenhof wat meer cobots kunnen installeren als Kamerleden. Voor een consistent en toekomstgericht beleid.

Dieter Baas, perkplantenteler in Ens