Op maandag 2 april 2019 vindt voor de tweede keer het congres ‘Landbouw zonder chemie, hoe dan? plaats. De afschaffing van conventionele pesticiden gaat in rap tempo door. De Nederlandse voedselketen zou meer richting groene middelen moeten bewegen. Organisator Foodlog wil met dit congres de ecologische kansen en commerciële uitdagingen in kaart brengen.

Het congres, dat plaatsvindt bij Natuurlijk Gruun (Fruit NL) in Ommeren, heeft drie hoofdthema’s. Dit zijn: ‘Minder chemie in de praktijk’, ‘Van beoordelingskader tot beleid’ en ‘Van land op schap’. Naast het centrale programma vinden deelsessies plaats waar deze onderwerpen aan bod komen. Het palet aan sprekers is zeer breed, van overheid tot bedrijfsleven, van NGO’s tot retail. Een overzicht staat op de website van het congres.

Nieuwe generatie middelen

Het gebruik van groene middelen in de glastuinbouw neemt sterk toe, zo was te lezen in de februari-editie van Onder Glas. Ze vormen inmiddels een onmisbare schakel in de geïntegreerde bestrijding. Ze zijn echter niet geschikt om lukraak toe te passen. De nieuwe generatie middelen verlangt precisiewerk.
Groene middelen worden zowel in de biologische als reguliere tuinbouw toegepast. Terwijl retail en consumenten de druk opvoeren op het terugdringen van chemie, is voor de buitenwacht het onderscheid niet altijd duidelijk in het schap. Ook hieraan wil het congres aandacht schenken.
Het eerste congres, dat een jaar geleden plaatsvond bij Koppert Biological Systems in Berkel en Rodenrijs, bleek verassend spannend. Er werd een basis gelegd voor open beleidsvorming over alle institutionele muurtjes heen, zoals Foodlog verwoordde.

Tekst: Pieternel van Velden.

Gerelateerd