Bedrijfsoverdracht, hoera! Je bent twaalf jaar bezig om het bedrijf van je vader over te nemen. Eindelijk is het zover, 35 jaar en alleen aandeelhouder van een mooi paprikabedrijf. En dan? Ik denk dat te veel wordt ingezoomd op de romantische kant. Leuk dat je het bedrijf voortzet, maar als je kritisch kijkt naar de financiële positie van de jonge ondernemer, dan zie je toch andere cijfers dan in de tijd dat vader of de rest van de familie nog betrokken was. Juist in de tijd dat de markt vraagt om strategische keuzes en schaalvergroting moet jij even pas op de plaats maken. En stilstaan is achteruitgaan.

De groei van je bedrijf staat gewoon even vijf jaar op ‘hold’. Ik wil best doorgroeien met nog eens 10 ha, maar de bank vereist een eigen vermogen van 30% van de gevraagde investering. Elke teler weet wat uitbreiding kost, je hoeft geen econoom te zijn om te constateren dat dit niet realistisch is. Door de focus op teeltvernieuwing kom je wellicht tot een kilo’tje per vierkante meer. Dat staat echter in geen verhouding tot de daling van je solvabiliteit. Even een nieuwe tuin bouwen is dus geen optie, maar wat dan wel? Want stilstand…

Net als in de tomatensector, zie je ook bij paprika enkele zeer grote spelers ontstaan. Die ‘ratrace’ met concurrenten ga ik niet winnen, dus moet je andere keuzes maken. Ik heb een mooi modern bedrijf overgenomen, waar meer potentie in zit dan in de afgelopen jaren is benut. Focus op meer rendement, dat is de weg die we inslaan. Dat kan door finetunen van de teelt, samenwerking met een gelijkgestemde collega, uitbreiding richting veredeling, keuze voor kwaliteit en afzet op basis van vertrouwen, lange termijn afspraken en continuïteit.

Als jonge ondernemer ben je blij en trots op je eigen bedrijf. Dat gun ik collega’s die nu in dat traject zitten ook van harte. Maar houd wel voor ogen dat het niet zaligmakend is; bedrijfsovername heeft een keerzijde waar je je terdege van bewust moet zijn. Expansie in oppervlakte zit er 5 tot 10 jaar niet in, ook al wordt de noodzaak daarvan om je heen gepredikt. Dus moet je goed nadenken op welke manier je wél kunt groeien. Want na een periode van stilstand kan het weleens te laat zijn.

Maikel van den Berg.
Paprikateler in Bleiswijk.

Gerelateerd