Paprikakwekerij Gubbels investeerde in 2016 in een nieuwe kas met diffuus glas. Ruim vier jaar later kan teeltmanager Geert Colbers stellen dat het diffuse glas in combinatie met een dubbele antireflectiecoating een duidelijke meerwaarde heeft. Zo ligt de productie gemiddeld zo’n 7% hoger.

Het realiseren van een optimale hoeveelheid licht in de kas, in de juiste vorm en verhoudingen. Dat was een belangrijk speerpunt bij de uitbreiding die paprikateler Erik Gubbels in 2016 deed. De ondernemer, die teeltlocaties heeft in Velden en Maasbree, bouwde toen 9 ha bij in glastuinbouwgebied Siberië. Hiermee kwam het totale areaal paprika’s op 29 ha.
Vanwege de positieve effecten die diffuus glas liet zien bij collega’s besloot Gubbels om de nieuwe kas te beglazen met dit type glas. Om de meerwaarde van de lichtspreiding maximaal te kunnen benutten, koos hij voor 40% haze. Een dubbele antireflectiecoating moest zorgen voor een maximale hoeveelheid licht in de kas. Gubbels hoopte met de investering een meerproductie van minimaal 5% te kunnen realiseren.

Meerdere voordelen

Inmiddels is duidelijk dat het gestelde productiedoel ruimschoots wordt gehaald, geeft teeltmanager Geert Colbers aan. “Gemiddeld genomen realiseren we een meerproductie van zeven procent. Hiermee kan de gedane investering – de meerkosten van het diffuse glas kwamen uit op circa 10 euro per vierkante meter – binnen een jaar of vijf worden terugverdiend.”
Maar hij ziet nog meer voordelen. Zo blijft het gewas, bij extreme warmte en in de nacht, net wat koeler onder diffuus glas. “En dit is gunstig voor de etmaaltemperatuur, die je dan toch zo laag mogelijk wilt houden. Het feit dat het licht dieper doordringt in het gewas geeft daarbij meer generatieve groei. Ook blijft de zetting van nieuwe vruchten beter op peil in perioden dat er minder licht is en is er minder sprake van abortie van nieuw gezette vruchten.”

Risico op verbranding

Maar het is niet alles goud wat er blinkt. De keuze voor diffuus glas brengt volgens Colbers ook nadelen met zich mee. Zo moet hij in het voorjaar, als de zon lager staat, meer energie inzetten om een bepaalde kastemperatuur te halen. “En hierdoor kun je het energiedoek pas later opendoen, wat weer licht kost”, zegt de teeltmanager. “Een ander minpunt is dat je in de zomer al bij een instraling van 500 watt het schermdoek moet dichttrekken, om verbranding te voorkomen. In andere kassen ligt deze grens bij 600 watt. De zon brandt namelijk net wat harder door het diffuse glas heen, waardoor de paprika’s sneller warm worden.”
De dubbele antireflectiecoating maakt het ook lastig om een krijtmiddel of coating in te zetten, geeft de teeltmanager aan. “Dit zou namelijk negatieve effecten kunnen hebben op de antireflectielaag. Maar ondanks deze nadelen, levert diffuus glas per saldo een duidelijke plus op. Overigens is nog niet iedereen in de paprikawereld hiervan doordrongen. Sommigen hebben bijvoorbeeld twijfels over de meerwaarde van diffuus glas op de lange termijn.”

Belichten vanaf start teelt

Belichten in de winter, om te komen tot een jaarrond productie, overweegt Colbers momenteel nog niet. “Dat is vooralsnog niet rond te rekenen, aangezien Spanje tussen september en april op de markt zit. Dan krijg je de belichtingskosten niet terugverdiend.”
Vanaf december gaan belichten, als de nieuwe planten in de kas staan, heeft volgens de teeltmanager mogelijk wel een meerwaarde. “Komend seizoen gaan we hier op kleine schaal mee experimenteren, door LED-lampen boven het gewas te hangen. Door te belichten, kunnen we hopelijk de slechte dagen ‘wegvangen’ en op die manier zorgen voor voldoende zetting begin februari. Zo kun je wellicht net een betere prijs krijgen dan collega’s bij wie de zetting dan nog niet gelukt is. Ook kan belichten vanaf december wellicht bijdragen aan een meerproductie over het hele jaar. Maar het is nog afwachten hoe het gewas precies reageert op het LED-licht. Daarin hopen we komend seizoen meer inzicht te krijgen.”

Tekst: Ank van Lier, beeld: Wilma Slegers