De Belgische tulpenbroeier Christoph Pieters maakt zich op voor een productiepiek. Volgens een recente traditie is net als in Nederland vorig weekend het Vlaamse seizoen van de voorjaarsbloeiers afgetrapt met een tulpentuin en tulpenplukdag in Antwerpen.

Sinds vijf jaar organiseert het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM) een tulpenplukdag in Antwerpen waarbij consumenten gratis een bosje tulpen kunnen plukken in een tijdelijke tulpentuin. Met de promo-actie wil de marketingorganisatie van de Vlaamse overheid de voorjaarsbloeiers van eigen bodem in de kijker zetten. Christoph Pieters stelde met zijn tulpenbedrijf Tuliflor in het Oost-Vlaamse Laarne, in de schaduw van Gent, opnieuw de tulpen ter beschikking.

200.000 tulpen per dag

Pieters zette kort voor het weekend 100.000 tulpen af in de Scheldestad. “Het is een mooi initiatief om de voorjaarsbloeiers en de tulpen onder de aandacht te brengen”, verklaart de teler die in Laarne verdeelt over 2 locaties op een oppervlakte van 37.000 vierkante meter tulpen teelt. Met een productie van 65 miljoen is hij veruit de grootste teler bij onze zuiderburen. De totale productie wordt op 70 miljoen geschat.
Tuliflor start het tulpenseizoen in oktober met de eerste tulpen uit Nieuw-Zeelandse bollen. Medio december komen de eerste Nederlandse tulpen uit en loopt de productie op om vervolgens in het voorjaar te pieken op 200.000 exemplaren per dag. “De periode van Valentijnsdag tot Pasen en Moederdag zijn voor ons het belangrijkste”, vertelt Pieters die zijn tulpen op de verschillende veilingen in Nederland, Duitsland en België afzet.

Normale gasprijzen

De Oost-Vlaming ziet het jaar positief tegemoet. “De gasprijzen zijn weer wat genormaliseerd en de consument lijkt de energiecrisis en de inflatie verteerd te hebben en geeft weer geld uit aan sierteeltproducten. De prijzen zijn beter dan vorig jaar”, vertelt de teler die een moeilijk jaar achter de rug heeft. Door de energiecrisis zag hij zijn kosten oplopen en door tegenvallende vraag stonden de prijzen sterk onder druk.
Behalve de WKK had hij profijt van de energieschermen waar zijn kas mee uitgerust is. “De schermen hingen er al, maar door de hoge energieprijzen zijn we deze wel bewuster gaan gebruiken.” Door deze schermen ‘s nachts te sluiten ligt zijn energieverbruik volgens eigen zeggen op zonnige vorstdagen op hetzelfde niveau als tijdens regenachtige dagen met zachtere temperaturen.

Weerbaar tegen opvering gasprijs

Met de WKK, de energieschermen en recente geïnstalleerde zonnepanelen hoopt Pieters weerbaarder te zijn tegen mogelijke nieuwe opveringen van de gasprijs. Om de afhankelijkheid van handmatige arbeid te verminderen, heeft hij jaren geleden al geïnvesteerd in automatiseringsoplossingen. Zo is zijn kas uitgerust met een roltafelsysteem, dat de tafels door de kas vervoert en de bloemen naar de verwerkingsruimte brengt. De tulpenbroer heeft bijna jaarrond tulpen. In de zomer vult hij zijn activiteiten aan met de teelt van lelies.

Tekst: Jerom Rozendaal