Met de openstelling van de ‘Regeling investeringen in energie-efficiëntie glastuinbouw (EG)’ wordt het voor glastuinbouwondernemers de komende drie maanden extra aantrekkelijk om te investeren in energiebesparing en hernieuwbare energie. Voor de subsidie komen in aanmerking: Een tweede energiescherm (met een energiebesparing van meer dan 45%); een luchtbehandelingssysteem om energiezuinig kaslucht te ontvochtigen; een fysieke aansluiting op een warmtenetwerk of -cluster en een fysieke aansluiting op een biogas- of CO2-netwerk of -cluster.

Aan de EG-regeling (voorheen EHG-regeling) hangt in 2020 een totaalbudget van 15 miljoen euro. De openstelling duurt van 2 maart tot en met 30 juni en bedraagt 25% per aanvraag. Naast individuele bedrijven kunnen ook clusters van telers een aanvraag doen.

Kers op de taart

De Van der Ende Groep speelt als leverancier van het Airmix luchtbehandelingssysteem al in op de subsidieregeling. “Elke teler die een offerte aanvraagt krijgt een masterclass van ons cadeau.”
Voor de leverancier is de selectie van hun luchtbehandelingsinstallatie voor de EG-regeling de “kers op de taart.” Rob van Hulzen: “Op zich is het niet nodig, deze investering is bedrijfseconomisch goed rond te rekenen. Maar het is mooi meegenomen voor ondernemers en trekt sommigen ook over de streep.”
De klimaatspecialist uit Maasdijk krijgt momenteel veel aanvragen binnen voor offertes, vertelt de accountmanager. “Gelijktijdig met de subsidieregeling bieden wij telers die een offerte aanvragen een speciale masterclass van 4 uur aan met Peter van Weel, deskundige in Het Nieuwe Telen.”

Genomineerd

Met de luchtbehandelingsinstallatie kan een teler dankzij de modulerende kleppen de juiste mix van koude en warme lucht in de kas brengen. Op deze manier is het mogelijk om met een gesloten schermdoek te koelen en ontvochtigen. Tevens werkt de installatie als een horizontaal circulatiesysteem. Komkommerteler Kees Hendriks uit Nootdorp vertelde vorig jaar in Onder Glas over zijn ervaringen met het systeem.
De nieuwste variant, de Airmix G, werd tijdens de HortiContact in Gorinchem genomineerd voor de Innovatie Award.

Voorwaarden subsidie

Per aanvraag moet de subsidie minimaal € 5.000 zijn. Per investering gelden ook maximumbedragen. Voor meer informatie over de voorwaarden en de openstelling van de EG-regeling 2020 klik hier.

Tekst: Koen van Wijk, beeld: Studio G.J. Vlekke