Tijdens en na de teelt verdwijnt een flink deel van het tomatengewas, zonder dat het nuttig wordt gebruikt. De groene delen bevatten echter tal van nuttige stoffen, zoals flavonoïden. Die kunnen bijvoorbeeld ontstekingen remmen en diabetes tegengaan. Onderzoekers van de Universiteit van Bonn hebben in de proefkassen in Straelen proeven uitgevoerd om het gehalte van één van die stoffen, rutine, te verhogen.

Rutine en de afgeleide stof quercetine worden toegepast in medicijnen, maar ook in huidverzorgende cosmetica. Er zijn veel gewassen bekend die de stof bevatten, zoals boekweit, rabarber, asperges, citrus en bessen.
Als je de nuttige stoffen weet te winnen uit die delen van het gewas, die je normaal gesproken niet gebruikt, sla je twee vliegen in één klap. Zo’n ‘dubbel-doel’ gewas kan dan extra saldo opleveren. Het gehalte aan nuttige stoffen moet dan wel zodanig zijn dat het rendabel is om ze te winnen.

LED-tussenbelichting

Duitse onderzoekers hebben onderzocht of tussenbelichting met rode en blauwe LED’s (kleurverhouding 1:4) de gehaltes verbeterde. Dat bleek inderdaad zo te zijn, melden ze in een artikel in het wetenschappelijke blad Scientia Horticulturae. Opvallend was dat jonge bladeren meer rutine bevatten dan de oudere. Het maakte verder uit hoe de LED-modules in het gewas werden gehangen.
De onderzoekers zeggen zelf dat dit de eerste keer was dat het effect van bijbelichting op zulke nuttige stoffen onder praktijkomstandigheden is getest. Ze geven wel aan dat er nog veel moet gebeuren – dat wil zeggen meer onderzoek – voordat een tomatengewas daadwerkelijk als bron van rutine kan functioneren.
In zijn algemeenheid groeit de belangstelling voor ‘dubbel-doel’ gewassen. Ook binnen het programma ‘Kas als Apotheek’ van Wageningen University & Research is dit een belangrijk aandachtspunt.

Tekst: Tijs Kierkels.

Gerelateerd