Het is een zelfbedacht en wonderlijk concept onder en achter glas. Wie een Snaily aanschaft, heeft wel wat om cadeau te geven. Het is een dischidia in een met kokos gevulde slakkenschelp uit Thailand, geplaatst in een doorzichtige glazen buis. Zo’n 100.000 stuks vinden jaarlijks hun weg naar de Europese consument.

Over de prijs valt niet te onderhandelen met producent Zeurniet, eigendom van vader Jos en zoon Stef (foto) Scheffers uit Honselersdijk. “De verzorging is voor de consument vrij simpel: eenmaal per week het slakkenhuis onder water dompelen, waardoor de kokosvulling zich voldoende volzuigt”, legt Stef uit.

De naam Snaily is bedacht door Jos toen hij de dischidia in Thailand ontdekte en de gelijkenis van de bollige plant met een naaktslak zag. Het concept werd vervolgens geboren op het moment dat daar in de rijstvelden miljoenen door kraanvogels leeggevreten slakkenhuizen achterbleven. Een partner in Thailand produceert het geheel (zonder glas) en in Honselersdijk groeit het dischidiaplantje naar volwassen proporties, waar het – voorzien van een glazen omhulsel – klantrijp wordt gemaakt.

Tekst: Gert Janssen, beeld: Vidiphoto