Bij Certhon, ontwerper en bouwer van kassen, groeien sinds enkele weken de eerste gewassen in het eigen Innovation Centre. Met dit gloednieuwe testcentrum wil Certhon specifieke teeltkennis voor indoor en vertical farming verzamelen. Op basis van die kennis kunnen zij dan hun klanten heel gericht adviseren.

Zes weken geleden werden de eerste tomaten- en paprikaplanten geplaatst en twee weken geleden volgden de frambozen- en aardbeienplanten. Volgende maand worden ook sla en kruiden in het ‘daglichtloze’ Innovation Centre geplant.

Klanten en partners adviseren

Volgens Jeroen van Lent, agronoom bij Certhon, plaatsen zij van elk gewas verschillende rassen. “Per ras reageren de planten verschillend op de indoorsituatie. Op basis van de teeltkennis die we opdoen, kunnen we onze klanten en partners adviseren.” Voor Certhon met het Innovation Centre kon starten, deed het bedrijf twee jaar lang onderzoek. “Naast de succesvolle indoor projecten die we al realiseerden, deden we onderzoek naar de optimalisatie van de technologie van het daglichtloos telen”, zegt Van Lent.

Acht verschillende groeicellen

Het innovatiecentrum bevat maar liefst acht groeicellen op een oppervlakte van 240m². “Daar kunnen we ons onderzoek echt op grote schaal voortzetten. Met de teeltkennis die we opdoen, kunnen we onze klanten de eerste jaren op weg helpen bij de teelt van diverse gewassen. Verder kunnen we proefteelten uitvoeren om referentiecijfers te verkrijgen. Ook geeft deze unieke faciliteit ons de mogelijkheid om aan onze klanten werkende systemen te laten zien.”

Tot in detail te controleren

Begin mei verwacht Van Lent de eerste oogst van de tomatenplanten. Deze manier van telen heeft volgens hem veel voordelen. “De teelt is tot in de kleinste details te controleren. Ieder moment van de dag kun je zorgen dat de omstandigheden ideaal zijn. Zo zijn er geen schommelingen in temperatuur, luchtvochtigheid en andere oncontroleerbare factoren. Naast de teeltkennis die we opdoen, onderzoeken we ook hoe we onze technische installaties kunnen optimaliseren.”

Aanwezig op GreenTech

Tijdens de vakbeurs GreenTech is Certhon met een stand aanwezig in het vertical farming paviljoen. De bezoeker kan dan een real time kijkje nemen in de onderzoekscellen van het Innovation Centre.

Bron: Certhon