De eerste inregelteelt met komkommer in de Chinese solarkas in Bleiswijk is geslaagd. Op dit moment worden de voorbereidingen getroffen voor de volgende teelt, een tomatenteelt met een Chinees ras. De planten gaan half augustus de kas in.

In april 2017 werd de eerste Chinese muurkas in Bleiswijk geopend. De kas op zonne-energie is voorzien van hoogwaardige Nederlandse technologie en bootst de klimaatomstandigheden na van een typische kas in China. De eerste teelt in deze zogenaamde solarkas was een inregelteelt met komkommer. De jonge planten hebben zich door de zonne-energie, die opgeslagen wordt in een betonnen muur, goed kunnen ontwikkelen. Daardoor werd de eerste oogst binnen de beoogde tijd gehaald.

Nederlandse innovaties voor Chinese kas

De kas is voorzien van innovatieve Nederlandse technologie om de klimaatomstandigheden in een solarkas in China na te bootsen. De kas is onder meer voorzien van een klimaatscherm, substraatteelt met een irrigatiesysteem en een klimaatcomputer. Aan de hand van demonstraties en experimenten laten Nederlandse leveranciers zien dat hun technologie goed aansluit op de omstandigheden in China, zodat Chinese telers hun productie kunnen verhogen en de gewas- en productkwaliteit kunnen verbeteren.
Op dit moment worden de voorbereidingen getroffen voor de volgende teelt. Dit wordt een tomatenteelt met een Chinees ras. De planten worden half augustus geplant. In deze teelt worden de klimaatgegevens vergeleken met een standaard Chinese solarkas in China (Shouguang).
De kas in Bleiswijk wordt opengesteld voor bezoekers. Via ‘Partners in International Business’ (PIB) kan een bezoek worden gepland. De Chinese muurkas is gevestigd op het terrein van Wageningen University & Research, naast Delphy Improvement Centre te Bleiswijk.

Promotie van Nederlandse technologie

Het project is opgezet door ‘Partners in International Business’, een groep van Nederlandse bedrijven en kennisinstellingen in de tuinbouwsector die actief zijn in China. Het doel van het project is om de positie van de leden (Delphy, Wageningen University & Research, Hoogendoorn Growth Management, Ludvig Svensson, Ridder Drive Systems) in China te versterken door Nederlandse technologie te promoten en te laten zien welke voordelen het gebruik van deze technologie en kennis biedt. Het project wordt gefinancierd door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland en metropoolregio Rotterdam Den Haag.

Bron: Hoogendoorn, beeld: Wageningen UR