Karel van Rijn is rozenteler in De Kwakel, waar hij op 3,5 ha de grootbloemige kwaliteitsrozen onder belichting teelt. Sinds enkele maanden staat een flinke rozenautomaat op het erf, die dit jaar voor het eerst met Valentijnsdag meedraait. “Verser kun je ze niet krijgen”, zegt de teler, die momenteel schaarste op de markt ziet.

Welke rozen telen jullie in De Kwakel?

Wij telen de Avalanche+, een grootbloemige, witte roos en de Ivy+, een cerise/roze roos.

Hoe belangrijk is Valentijnsdag voor jullie?

De week voor Valentijn is voor ons belangrijk, maar Moederdag en Kerst zijn voor ons net zo belangrijk.

Hoe zijn de prijzen op de veiling?

De handel wil voor Valentijn eigenlijk rood hebben, maar als die niet te krijgen is of te duur is, kopen ze ook onze rozen. De veilingprijzen liggen nu voor ons op 1 euro (80 cm lengte), maar Red Naomi’s gaan dit jaar weg voor 2 euro per steel.

Hoe zit het met de aanvoer van andere landen?

In Kenia is het heel warm en regenachtig weer geweest. Het land heeft daarom moeite om de aantallen te halen. Ik hoorde dat de aanvoer op FloraHolland dit jaar kleiner is dan normaal. Er wordt ook veel product weggegooid omdat de kwaliteit onder de maat is. Er is gewoon schaarste, en dat merk je aan de dagprijzen.

Hoe is de kwaliteit van jullie rozen dit jaar?

We hebben deze winter wel wat donker weer gehad, maar aan de andere kant heeft het ook niet hard gevroren. Sneeuw, hagel en vriesweer gaan meestal ten koste van de kwaliteit. Wij belichten de rozen met 175 µmol SON-T. Voor Nederlandse begrippen is dat niet heel erg hoog, maar we zijn tevreden over de kwaliteit.

Jullie hebben een eigen verkoopautomaat op het erf van 15 meter lang met drie verdiepingen?

Klopt, dat is een Febo-automaat. We zijn daarmee in november gestart. We vullen die op donderdag- en vrijdagmiddag, er passen in totaal 46 boeketten in. Het wordt voor ons de eerste Valentijnsdag die we ermee gaan draaien. De rozen in de machine zijn gekoeld, mensen kunnen bij ons alleen pinnen. Verser kun je ze niet krijgen.

Jullie hebben een warmtenet samen met twee andere telers. Speelt duurzaamheid nog een rol bij de aankoop van rozen voor Valentijnsdag, denk je?

Wij proberen zo efficiënt mogelijk met energie om te gaan. Je ziet dat Valentijnsdag en Moederdag elk jaar door verschillende instanties wordt aangehaald om het over de duurzaamheid van bloemen te hebben. Ik denk wel dat het item steeds belangrijker wordt. We zijn nu met drie telers aan elkaar gekoppeld, maar we willen eigenlijk dit hele gebied verduurzamen. Voor de pieken in de energievraag blijven WKK en aardgas wel onmisbaar, denk ik. Het is ook raar dat wij van de politiek van het aardgas af moeten, terwijl de rest van Europa juist overschakelt op aardgas.

Ga je zelf ook een Valentijnsboeket aan je geliefde sturen?

Die krijgt van mij iedere week een Valentijnsboeket. Mijn vrouw en ik zijn echt bloemenliefhebbers. Ik denk dat ik dit jaar wel – als extraatje – voor haar een mooi bosje tulpen ga kopen.

Tekst: Mario Bentvelsen