De jaarlijkse Flower Trials in Nederland en Duitsland worden van 14 t/m 17 juni 2016 gehouden op dertig locaties in de Nederlandse teeltgebieden Westland en Aalsmeer en het Duitse Rheinland Westfalen. Daar presenteren niet minder dan 52 bedrijven hun nieuwste assortiment in pot- en perkplanten voor groothandels, telers en retailers.

Vier nieuwe veredelaars hebben zich dit jaar aangesloten en zullen voor het eerst hun assortiment tentoonstellen. Het Duitse Bock Bio Science is gespecialiseerd in phalaenopsis, maar veredelt ook wilde orchideeën, gentiaan, helleborus en pioenen, die te krijgen zijn als jonge plant, halfwas of volgroeide plant. Gediflora is een wereldspeler in bolchrysanten, die internationaal bekend zijn onder de merknaam Belgian Mums. De Nederlandse veredelaar Prudac levert eetbare sierteeltproducten zoals violen, tomaten-, paprika- en peperplanten, alliums en bloemkool. De vierde nieuwe deelnemer is het Nederlandse bedrijf VWS FlowerBulbs, dat bollen van lelies, gladiolen, tulpen en irissen exporteert over de hele wereld.

Wereldwijde belangstelling

Tijdens de editie van 2015 steeg het aantal bezoekers opnieuw, de belangstelling lag 11% hoger dan het jaar daarvoor. Het publiek was bovendien afkomstig uit meer landen en bezocht meer locaties dan ooit tevoren. Daarnaast waren er 15% meer individuele bezoeken aan de deelnemende bedrijven die op de dertig verschillende locaties te vinden waren. Hoewel 40% van de bezoekers uit Nederland en Duitsland kwam, viel vooral het internationale karakter van het evenement op; 64 landen waren vertegenwoordigd, verdeeld over vijf continenten.
Van alle bezoekers die vorig jaar naar de presentaties kwamen, was zo’n 40% teler. Daarnaast was 25% afkomstig van handelspartners zoals veilingen, distributeurs, retailinkopers en tuincentra. Zo’n 12% bestond uit veredelaars en producenten. De rest van het bezoek werd gevormd door onder meer leveranciers van technische apparatuur, journalisten en mediapartners.

Unieke belevenis

Deelnemers kijken dan ook reikhalzend uit naar de editie van dit jaar. Bestuurslid Ton de Bresser van Selecta One, dat zowel in het Westland als in Rheinland Westfalen een presentatie verzorgt: “De demodagen zijn een essentieel evenement geworden op de sierteeltkalender. Alle veredelaars tonen hun innovaties op bijzonder inspirerende wijze, waardoor elk bezoek een unieke belevenis wordt. De Flower Trials zijn niet één evenement, het zijn er 52 tegelijk.”
Perry van der Haak van P. v.d. Haak Handelskwekerij in het Westland nam vorig jaar voor de eerste keer deel: “Het overtrof mijn verwachtingen, vooral het aantal relevante bezoekers was erg hoog. Telers, inkopers en leveranciers toonden oprechte interesse in ons sortiment. Ik ben blij dat ik lid ben geworden en doe in 2016 zeker weer mee.”

Nieuwe voorzitter

Gill Corless, marketing- en retailmanager van Sakata Ornamentals, neemt dit jaar het voorzitterschap van het bestuur over van Jeroen Egtberts, directeur van Moerheim New Plant. Met behulp van haar achtergrond in marketing, haar ervaring in de sierteelt en haar professionele netwerk gaat zij zich inzetten om het evenement nog verder te verbeteren en de internationale aandacht voor de veredeling van pot- en perkplanten verder te vergroten.
“De visie en het doorzettingsvermogen van Jeroen Egtberts hebben de open dagen gemaakt tot wat ze nu zijn”, zegt Corless. “Ik kijk ernaar uit om een bijdrage te kunnen leveren aan het verdere succes.”

Openingstijden

De openingstijden zijn dit jaar verruimd: alle locaties zijn open voor bezoek van 08.00 uur tot 18.00 uur op dinsdag 14, woensdag 15 en donderdag 16 juni. Alleen op vrijdag 17 juni sluiten de deuren wat vroeger, namelijk om 16.00 uur.

Tekst: Roger Abbenhuijs. Foto’s: Flower Trials.