Wie niet groot is moet slim zijn en zich specialiseren natuurlijk. Dat is precies wat teler Peter Enthoven uit Kwintsheul doet. Hij teelt zes verschillende soorten belichte tomaten in allerlei vormen en kleuren (op 6.000 m²) en sinds dit jaar voor het eerst ook onbelichte gele courgettes (5.000 m²) in twee teelten per jaar.

“Kortom, wij doen wat anderen vaak niet doen en dat bovendien al vier generaties lang”, vertelt de ondernemer. De wonderlijke gele groente, die het vooral met Pasen goed doet, is bij onze Oosterburen al een bekend fenomeen. In de Nederlandse supermarktschappen is het vaak nog vergeefs zoeken, maar in eigen land timmert afzetorganisatie The Greenery inmiddels promotioneel aan de weg.

De geelgladde courgette moet letterlijk met handschoentjes worden aangepakt tijdens het oogsten, de schil is namelijk erg gevoelig en de verpakking luistert dan ook nauw. Een ander nadeel zijn de fluctuerende marktprijzen. En de smaak? “Die is zoeter dan van groene courgettes”, verduidelijkt Enthoven, “maar vanwege de kleur is deze vruchtgroente vooral populair bij restaurants voor gebruik in salades.

Tekst: Gert Janssen, beeld: Vidiphoto