Bij bouvardiateler Jaap, u weet wel van Boer zoekt Vrouw, zie je vanwege de nabijheid van Schiphol van alles over zijn kas heen vliegen. Het blijft een prachtig en wonderlijk gezicht hoe die grote bakbeesten door de lucht zweven. Ze moeten eigenlijk nog wel even een oplossing vinden voor de herrie die die dingen produceren. Ook in de kassen lijkt het binnenkort gedaan te zijn met de rust. Ik hoor geluiden over het inzetten van drones voor het vangen van motten en robots die de bloemen gaan oogsten; dat is fantastisch nieuws.

Arbeid wordt de komende jaren misschien wel de grootste uitdaging van de glastuinbouw. De kosten voor arbeid stijgen, zowel door een stijging van het uurloon als door de inzet van meer losse arbeidskrachten, waardoor de productiviteit naar beneden gaat. Hoogste tijd dus om ons vol in te gaan zetten voor een passende oplossing.

Op het gebied van teeltsturing is er al veel mogelijk. Er wordt zelfs gesproken over groeimodellen die de groene vingers van de teler voor een groot deel kunnen gaan overnemen in de nabije toekomst. Interessante ontwikkelingen waar ik meestal wat sceptisch naar kijk, maar langzaamaan krijgt het binnen mijn bedrijf ook steeds meer vorm, zo moet ik toegeven. Bijvoorbeeld om de etmaaltemperatuur van de kas bij te sturen door de nachttemperatuur te verhogen of te verlagen op basis van de gemeten PAR-som. Dit werkt heel mooi en zorgt voor een veel nauwkeurigere sturing dan dat ik dat met de hand op gevoel doe. Allemaal prachtige innovaties, die ons als tuinbouw verder vooruithelpen en het gestructureerd ondernemen makkelijker gaan maken. Hopelijk worden we van al die spullen die we de kas in halen net zo gelukkig als de (meeste) boeren met hun vrouwen in het veelbekeken genoemde televisieprogramma.

De afgelopen twee jaar heb ik in mijn column verschillende onderwerpen proberen te belichten vanuit de praktijk van mijn bedrijf en vanuit de Bommelerwaard. Ik vond het erg leuk om te mogen doen, maar nu is het een mooi moment om het stokje door te geven aan een andere enthousiaste teler. Een ondernemer die zorgt voor inspiratie, die collega’s aan het denken zet en verder brengt. Veel succes.

Marius Mans
Gerberateler in Brakel

Gerelateerd