Het is vermoedelijk het meest succesvolle aardbeienechtpaar van Nederland: Richard en Annet Kalter uit IJsselmuiden. Actief via sociale media, bekend van radio en tv en hun bedrijf is een van de zeldzame plekken waar klanten met kroost – al dan niet tijdens een kinderfeestje of rondleidingen – zelf hun aardbeien mogen plukken. Dat laatste is een ongekend succes voor zowel teler als consument.

Bij dat alles heeft Kalter nog een goedlopende boerenwinkel op 1,7 ha glas in de Koekoekspolder. Voor de zelf vermarkte ‘lekkerste aardbeien van Nederland’ komen de klanten zelfs uit Scandinavië. En dat niet alleen voor de volrode lekkernij uit de kas, maar wonderlijk genoeg ook voor de nog niet rijpe en desondanks sappige vruchten.
“Het beste restaurant ter wereld, Noma in Kopenhagen, kookt de groene aardbeien in bietensap, verwerkt ze in menu’s met ganzenlever of ze gaan gefrituurd in de desserts. Datzelfde doet ook sterrenrestaurant De Librije in Zwolle, waar al langere tijd ook de rode soortgenoten naar toe gaan. Mooi rood is niet lelijk. Mooi groen evenmin”, zegt Annet Kalter lachend.

Tekst en beeld: Gert Janssen (Vidiphoto)