De afdeling boven de verwerkingsruimte geeft een aardig beeld van de bloeiende potplanten die Pligt Professionals Maasdijk kan leveren. Op dit moment zijn dat een kleurenscala aan begonia’s en campanula’s. Het bedrijf heeft verschillende teeltafdelingen. Dat kan lastig zijn als de grootte van een order niet matcht met de oppervlakte van een van de klimaatafdelingen. Een diffuse coating kan dan uitkomst bieden.

Jaarrond gezien is het assortiment in ’s Gravenzande breed. Er staan verschillende rassen van begonia, campanula, gentiaan, exacum, cyclamen, princettia, poinsettia en potchrysant. Allemaal in een 12 cm pot. Op de moederlocatie in Heinenoord staan voornamelijk begonia’s in 14 cm pot en potrozen. Beide bedrijven zijn 4 ha groot en sterk geautomatiseerd.
Deze plantensoorten en -rassen komen van verschillende veredelings- en vermeerderingsbedrijven. “We zijn wel leverancierstrouw. We gaan een aantal malen per jaar naar Denemarken. Doordat we een lange relatie met bedrijven hebben, weten we waar je de goede soorten en rassen kunt kopen en hopen we exclusiviteit te krijgen voor de potmaten waar wij in telen”, vertelt Paul van Marrewijk, de teeltspecialist van de locatie ’s Gravenzande. Leuke nieuwigheden dit jaar zijn bijvoorbeeld gentiana ‘Easy Blue’ en een exacum met grote bloemen.

Klok en grote orders

Ongeveer 80% wordt vooruit verkocht via de daghandel of lange termijnhandel. Een deel van deze planten vermarkt het bedrijf via het Dolc’Amore merk. Dit consumentenmerk heeft een trendy uitstraling en is geïnitieerd door Gert van der Pligt. Behalve de eigen bloeiende planten worden ook andere verse bloeiende planten, plantarrangementen, bloemen en boeketten verkocht via exporteurs in de Dolc’Amore verpakking. De ‘merkproducten’ zijn daarnaast te koop in een shop bij de eigen kwekerij in Heinenoord, een webshop, een aantal supermarkten en een tuincentrum.
Van Marrewijk merkt dat er de laatste jaren vaker grote orders komen. Dat vergt organisatietalent. Niet alleen moeten ze hiervoor bijtijds speciale hoezen bestellen, de plantenkweker moet voldoende beworteld stek kunnen maken en voldoende ruimte vrijmaken in de eigen teeltafdeling. Zo was er dit voorjaar een grote order van campanula’s die half mei moesten worden afgeleverd. De order is zo groot dat hij niet paste in de teeltafdeling met meer licht, maar voor een deel terecht kwam in de meer geschermde afdeling bij de begonia’s.

Diffuse coating

Het bedrijf is in 2008 aangekocht toen het nog maar drie jaar oud was. De kas heeft drie afdelingen qua schermregime en heeft twee dradenbedden voor drie schermdoeken. Bovenin zitten een energiedoek en een zonnedoek (met twee aluminiumbandjes). Onderin zit een zwart verduisteringsdoek. “Per afdeling kunnen we het klimaat regelen en meer of minder schermen. We zetten planten met dezelfde lichtbehoefte zoveel mogelijk bij elkaar. Begonia’s moeten we voldoende schermen om te voorkomen dat ze verbranden. Campanula’s gaan rekken en krijgen last van teeltvertraging als je te vroeg schermt”, legt Van Marrewijk uit. Daarmee geeft hij tegelijk een probleem aan. Wanneer er meer campanula’s nodig zijn dan er in de ‘lichte’ teeltafdeling passen, komt een deel van deze planten terecht op een van de begonia-afdelingen die er op dat moment zijn. Dat gold ook voor de exacums en gentianen, die van de ‘lichte’ naar de ‘donkere’ afdeling moesten verhuizen.
De oplossing kwam in de vorm van een coating. Acht van de dertien kappen tellende begonia-afdeling kregen dit voorjaar, eind week 10, een diffuse coating. “Normaal schermen we bij begonia bij 420 watt instraling en bij campanula bij 650 watt. In de kas met de coating op het dek hoefden we pas bij 500 watt te schermen.”

Resultaten

Het idee om onder een diffuse coating te gaan telen, haalde Van Marrewijk uit vakbladen en de cursus Het Nieuwe Telen. De doorslag gaf een gesprek met Gai Vegter, productspecialist krijt- en schermmiddelen bij Royal Brinkman. Hij scheen met een groen laserlampje op een gecoat stuk glas en liet zien hoe er onder het glas een diffuse lichtvlek op de tafel ontstond.
“Vergelijk de lichtstraal maar met de waterstraal uit een douchekop. Er komt steeds even veel water uit. Of je hem nu op de stand met maar vier gaatjes zet of wanneer het water uit alle gaatjes komt. In het ene geval is het een harde waterstraal, in het andere geval een zachte, mooi verdeelde straal”, legt Vegter uit. “In dit geval is het licht zachter en meer verdeeld, waardoor de begonia’s meer licht kunnen verdragen.”
De teeltdeskundige herkent dit. “Als we het bovenste doek in de gecoate afdeling half dicht doen, zien we dat er door de verstrooiing van het licht een mooie egale verdeling van het licht ontstaat in plaats van schaduw- en lichtstrepen.” Voorlopig is Van Marrewijk tevreden over de teeltresultaten. De grote campanula-order is half mei, zonder teeltvertraging, afgeleverd. De begonia’s in dezelfde afdeling hebben niet geleden onder het extra licht.

Meerproductie

Volgens Vegter sluiten schermen en een diffuse coating goed op elkaar aan. “Negen van de tien telers gebruiken behalve een diffuse coating nog een schermdoek. In de groenteteelt minder dan in de sierteelt.” Daarvoor ziet hij meer redenen: “De aanschaf van een diffuus makend scherm is een grote investering, die je vaak pas doet op het moment dat de doeken aan vervanging toe zijn. Een schermdoek is weliswaar flexibeler, maar als je het schermdoek dicht trekt, beperk je de luchtcirculatie in de kas.”
Het voordeel bij Pligt Professionals was het ‘recht trekken’ van de klimaatafdelingen. Andere voordelen van diffuus in plaats van direct licht zijn volgens de productspecialist een meerproductie. Bijvoorbeeld bij alstroemeria en vruchtgroenten door de betere lichtindringing in het gewas, een kwaliteitsverbetering bij paprika (minder vruchtverbranding en neusrot) en meer strekking bij rozen, waardoor ze een langere steel krijgen. “Wij kunnen drie types diffuse coating leveren en adviseren welk type het beste past bij de licht- en warmtebehoefte van het gewas. De keuze voor de juiste diffuse coating is cruciaal voor het gewenste effect. Bij Pligt Professionals hebben we gekozen voor D-Fuse Extra van Hermadix.”

Kwaliteitsvoordelen

Van Marrewijk heeft de indruk dat het diffuse licht ook kwaliteitsvoordelen heeft gehad voor de gewassen in de gecoate kappen. “De begonia’s hebben minder last van bladverbranding, bloemverkleuring en anthocyaanvorming bij de gele bloemen. De exacums, die normaal op de lichte afdeling staan, stonden nu onder de diffuse coating in een zachter klimaat. De vertakking van de campanula’s was iets beter.”
Het was de bedoeling om de coating tot week 20 te laten zitten. Omdat het telen zo goed beviel, hebben ze in week 19 besloten om de bestaande coating nog een aantal weken langer te laten zitten en nog een deel extra te coaten. De afdeling met diffuse coating is nu 13.500 m². “Op de vrijgekomen plaats van de campanula’s breiden we de begonia’s uit, maar er komen ook potchrysanten en princettia’s te staan, die net als de campanula’s meer licht nodig hebben. Zodoende kunnen we hier eveneens meer licht bij de begonia’s toelaten zonder kwaliteitsproblemen.”

Tekst en beeld: Marleen Arkesteijn