Holland America Line gaat samenwerken met de bekroonde Nederlandse teler Koppert Cress. Aan boord van het nieuwe cruiseschip ms Koningsdam zal de tuinbouwspecialist microgroenten gaan kweken. Dat gebeurt in een zogeheten Cressomatic, waar de gasten de groenten tijdens hun cruise ‘live’ zien groeien.

Cressen zijn zaailingen van unieke planten, met elk hun eigen verrassende invloed op de zintuigen. De cressen zullen worden verbouwd in het Culinary Arts Center aan boord van ms Koningsdam (2.650 passagiers). De chef-koks zullen daar de bijzondere maaltijden in de open keuken op ambachtelijke en eenvoudige wijze bereiden. De cressen uit Koppert Cress’ groentetuin worden ter plekke toegevoegd. De gasten kunnen daardoor tijdens hun cruise genieten van vers geteelde ingrediënten tijdens speciale diners in farm-to-table stijl.

Cressomatic

De Cressomatic voor Holland America Lijn (HAL) zal bestaan uit drie klimaatkamers met elk drie teeltlagen. Hierin passen 441 bakjes, die door Koppert Cress compleet met zaden en groeimedium worden gevuld. De cressen worden volledig automatisch afgeteeld. Daarvoor beschikt de Cressomatic over een geavanceerde klimaatregeling, die de temperatuur, luchtvochtigheid, lichtintensiteit (LED-verlichting) en watergift volledig automatisch regelt. De regelingen en instellingen zijn gebaseerd op de hightech productiekas van Koppert Cress in Monster. De Cressomatic is ontwikkeld in samenwerking met PB Techniek.

De LED-verlichting is gebaseerd op dezelfde technologie als de Oreon Grow Light van Lemnis Oreon, maar met slechts 1/10 van het vermogen. Ook heeft deze lamp drie aparte kanalen die extern aangestuurd worden door drie separate (kleine) drivers. Door de drivers te dimmen kan er gevarieerd worden met het kleurrecept. Door het lagere vermogen en het feit dat deze lamp in een klimaatkast hangt is er geen speciale koeling nodig: de metalen behuizing geeft zijn warmte af aan de omgevingslucht.

De installatie voldoet aan de strenge eisen van hygiène en voedselveiligheid op een cruiseschip. Eenmaal gezaaid, zullen de groenteplantjes binnen circa twee weken worden geoogst. De cressen hebben speciale smaken, zoals knoflook, mosterd en drop, voor een bijzondere en uitgesproken smaakervaring.

Neem een virtueel kijkje in het Culinairy Arts Center van cruiseschip ms Koningsdam.

Bron en foto: Koppert Cress.

Gerelateerd