Ruim 40 deelnemers van 14 verschillende nationaliteiten namen op 19 en 20 februari deel aan de HortiContact Tour 2019, georganiseerd door Uniglobe Westland Business Travel, In Greenhouses magazine en vakbeurs HortiContact. Opvallend was een groep van 17 Iraniërs, die veel belangstelling toonde voor de paradepaardjes van de Nederlandse glastuinbouw.

Op het programma stonden een bezoek aan enkele toptelers en aan Wageningen University & Research en Delphy Improvement Center in Bleiswijk, met – op dag 2 – een reeks seminars op de HortiContact in Gorinchem, afgesloten door een bezoek aan de vakbeurs. De groep bestond voornamelijk uit telers, toeleveranciers en persvertegenwoordigers uit binnen- en buitenland. De deelnemers toonden belangstelling voor vrijwel alle aspecten van de teelt, kassen en installaties. Volgens Ilse Hunsche van Uniglobe Westland Business Travel werden er veel goede vragen gesteld. “Het was een enthousiaste groep.”

Cannabis en zwarte peper

De tour ging van start bij rozenbedrijf Marjoland in Waddinxveen, in de middag gevolgd door veredelaar en vermeerderaar Anthura in Bleiswijk en paprikabedrijf Oostland Company in Berkel en Rodenrijs. Rond het middaguur werden de onderzoeksfaciliteiten van Wageningen University & Research en Delphy in Bleiswijk bezocht, waar ook de lunch werd genuttigd.

Bij Wageningen University & Research en Delphy kwamen diverse proeven aan bod, waaronder de teelt van zachtfruit als aardbeien, bramen en frambozen onder full led. Terloops kwam ook de teelt van exotische specerijen aan bod, waaronder vanille en zwarte peper. Ook werd een bezoek gebracht aan de winterlicht- en 2savenergykas, die met veel belangstelling werden bekeken. Verder bleek de geur van wiet in de wandelgangen inderdaad afkomstig van een (afgeschermde) proef met cannabisplanten.

Autonoom telen

Na de lunch werd tekst en uitleg gegeven over de Autonomous Greenhouse Challenge, waarbij Delphy en AgroEnergy onder de naam The Croperators eindigden als derde team. Doel van de challenge was om te kijken of teeltsturing op afstand met behulp van kunstmatige intelligentie (AI) mogelijk was. Dat bleek het geval. Het winnende team was in staat om 48 kilo komkommers te oogsten in slechts 14 weken tijd.

Volgende stap in autonoom telen is de ontwikkeling van een Crop Assistent. Hierbij kunnen telers bijvoorbeeld kiezen voor de hoogste teeltopbrengst of voor de laagste kosten. De teler blijft verantwoordelijk voor de eindbeslissing, al sluit Delphy niet uit dat algoritmen in de toekomst telers kunnen overtreffen. Uitdaging bij autonoom telen is het verkrijgen van (de juiste) plantdata. Daarvoor zijn onder meer veel sensoren en goed beveiligde servers nodig. Delphy hoopt dit jaar op 6 tot 8 gebruikers van de Crop Assistent.

Iraanse delegatie

Opvallend aanwezig tijdens de tour was een groep van 17 Iraniërs, die werd begeleid door tuinbouwconsultant Allreza Heidari Khoobestan. Hij werkt aan een platform voor training en educatie voor de Iraanse tuinbouw, in samenwerking met de Nederlandse overheid en Greenport West-Holland. Doel is het overdragen van Nederlandse kennis en technologie. “Onze delegatie bestaat uit een mix van telers, private bedrijven en overheidsfunctionarissen. We willen kennismaken met de Nederlandse tuinbouw, haar kassen, installaties en faciliteiten, ook bij de universiteiten.”

De grootste uitdaging voor Iran is het gebrek aan zoet water, liet Khoobestan desgevraagd weten. “Daarom investeren we steeds meer in bedekte teelten. In 2016 had Iran nog 9.000 hectare aan kassen, dat zal dit jaar oplopen naar circa 15.000 hectare. Het grootste deel daarvan bestaat uit tunnels en foliekassen, maar er bestaan inmiddels vergevorderde plannen om in Iran 200 hectare hightech glazen kassen te gaan bouwen.”

Tekst/foto’s: Mario Bentvelsen.

Gerelateerd