Afgelopen week ontmoette een bijzondere groep van veredelaars, vermeerderaars en producenten van Phalaenopsis uit allerlei landen elkaar in Guatemala voor de opening van Ter Laak AmericaS. Aangevuld met verschillende Nederlandse toeleveranciers, bezocht de groep verschillende glastuinbouwbedrijven in het Midden-Amerikaanse land.

Het internationale gezelschap zou aanvankelijk eerst een bezoek brengen aan Florida voordat ze verder zouden afreizen naar Guatemala. Vanwege orkaan Irma konden de bezoeken in Florida helaas niet doorgaan, waardoor het handelsreisgezelschap eerder vertrok richting Guatemala.

Aanvullend bezoekprogramma

Als vervanging zorgde de organisatie van de handelsreis voor een aanvullend bezoekprogramma in Guatemala waarbij de groep onder meer Dümmen Orange, Syngenta en het Guatemalteekse SyM aandeed. Laatstgenoemde is naast Ter Laak de voornaamste orchideeënproducent in Guatemala. De groep bezocht daarnaast ook groentezadenveredelaar BeJo Guatemala en Cymbidiumteler Holland Orchids.

Kansen

Tijdens de bezoeken die de groep aflegde, groeide het beeld van Guatemala als een land dat kansen biedt op het vlak van hoogwaardige tuinbouw. Van dat laatste zijn de Nederlandse bedrijven Holland Orchids en Ter Laak AmericaS twee belangrijke exponenten. Beide projecten zijn met stip binnengekomen in de lijst van vooraanstaande tuinbouwbedrijven in Midden-Amerika.

Hoog niveau

Een opvallend gegeven is dat de sierteeltsector in Guatemala aan het opstarten is met de teelt van hoogwaardige en kapitaalintensieve gewassen zoals de Phalaenopsis en de snij-Cymbidium. In veel andere landen wordt de sierteelt vaak opgestart met bulkgewassen, zoals rozen en anjers. Extra bijzonder hierbij is dat in het Midden-Amerikaanse land niet alleen de kassen met toebehoren van uitzonderlijk hoog niveau zijn, maar ook het management van de betreffende bedrijven.

Potentie

Het handelsreisgezelschap concludeerde aan het einde van het bezoekprogramma dat Guatemala potentie heeft om zich verder te ontwikkelen als exporteur van sierteeltproducten. Het land is dat al decennialang een vestigingsplaats biedt voor internationaal opererende zaad- en stekbedrijven lijkt dus klaar om ook binnen de sierteeltproductie een rol van betekenis te kunnen spelen.

Foto: Ter Laak Orchids.

Gerelateerd