“Een uitdaging naar de toekomst is het zeker, wat deze Belgische telers ondernemen”, zegt paprikateler Stephan Persoon na het lezen van de juni editie van Onder Glas, waarin de Belgische Verenigde Groentetelers (VGT) vertellen over hun nieuwbouw in Westdorpe bij Terneuzen. “Nieuw land, nieuwe kas, nieuwe techniek, verdergaande samenwerking. Dat is zeker voor de jonge generatie een uitdaging.”

“Het is positief om te zien dat jonge telers samen met hun ouders de uitdaging aangaan en vanuit een nieuwe en frisse visie hun bedrijf verder uitbouwen. Grenzen vervagen immers. Dat is al een hele tijd aan de gang. Telers kiezen gebieden die klimaattechnisch passen bij hun teelt of juist een locatie die past bij hun afzetmarkt of waar energie een belangrijk motief is. Je moet je alleen wel realiseren als je voor zo’n keuze staat, dat deze weer voor vele (tientallen) jaren is.”
Afgelopen jaren hebben veel Hollandse telers gekozen voor de Belgische afzetstructuur.
“Nu zien we Belgische telers kiezen voor de Nederlandse klimaatvoordelen. Al lijkt de productiecapaciteit ten opzichte van de afzetmarkt aan het plafond te zitten, toch heeft deze nieuwe generatie geloof en vertrouwen in de toekomst van de Nederlands/Belgische tuinbouw.”