Vorige week werd gestart met de nieuwbouw van Kwekerij Maron in Pijnacker. In totaal verrijst hier 1 ha glas, deels ter vervanging van de bestaande kas. Teler Aron van der Burg hoopt met de nieuwe kas vooral zijn klimaat beter te kunnen sturen en een nóg betere kwaliteit terrasplanten te kunnen afleveren. Met name in de zomermaanden verwacht hij flinke winst te boeken.

Aron van der Burg (31) is er de ondernemer niet naar om voor de bulk te produceren. Hij focust op variatie en onderscheidend vermogen. “We telen zo’n 16 verschillende terrasplanten. Stamrozen zijn ons hoofdproduct, maar daarnaast telen we bijvoorbeeld fuchsia’s, dahlia’s, skimmia’s en gentianen”, zegt Van der Burg. “We leveren vooral aan tuincentra en kleinere retailers. Deze vinden het prettig om meerdere producten op één plek te kunnen inkopen. En kwaliteit is voor hen belangrijker dan een zo laag mogelijke prijs. Qua prijs kan ik het sowieso niet winnen van de grote jongens; daarvoor is mijn bedrijf te klein. En groeien om te groeien, dat is niet mijn ding.”

Lage kas

Dat de ondernemer, die het bedrijf vijf jaar geleden overnam van zijn ouders, nu toch een nieuwe kas bouwt, heeft alles te maken met de wens om een verdere kwaliteitsslag te maken. “Onze huidige kas stamt uit 1986 en heeft een goothoogte van slechts 3,50 meter. Hierdoor is het vrijwel onmogelijk om in de zomermaanden een goed klimaat te houden. Het wordt al snel te warm in de kas. Vandaar de keuze om nieuw te bouwen. Inmiddels is 0,8 ha van ons 1,4 hectare tellende bedrijf gesloopt. Daar komt één hectare nieuwe kas voor terug, waarmee ons totale areaal straks uitkomt op 1,6 hectare.”

Technische uitrusting

De nieuwe Venlo-kas wordt niet alleen een stuk hoger, maar wordt uitgerust met de meest moderne technieken. Zo investeert Van der Burg in een hogedruknevelsysteem, om de kastemperatuur in de zomermaanden omlaag te kunnen brengen. “Ook komt er een eb- en vloedvloer, die we op warme dagen vol water kunnen zetten. De planten staan dan niet in het water, maar we creëren op deze manier wel een stukje extra verdamping en verkoeling.”
Om de kastemperatuur omlaag te brengen, komt in de nieuwe kas een schermdoek te hangen dat de instraling wegschermt. “Nu coaten we het kasdek in de zomermaanden, maar dat is niet altijd ideaal. Op minder zonnige dagen kun je dan immers niet profiteren van het beschikbare licht. Met een scherm zijn we flexibeler.”

Hoogwaardige uitstraling

Naast investeringen om een koeler kasklimaat te realiseren, wordt de nieuwbouw voorzien van een energiescherm, om de energiebehoefte in de wintermaanden omlaag te brengen. “Daarnaast komt er een intern transportsysteem, waardoor we makkelijker en efficiënter kunnen werken.”
Opvallend is dat de ondernemer de kasconstructie volledig wit laat coaten. “Dit geeft het bedrijf een kwalitatief hoogwaardigere uitstraling. Of dat zich terugbetaalt, is de vraag. Maar ik ben er zeker van dat afnemers, als alles er mooi en strak uitziet, eerder geneigd zijn om producten bij je te kopen.”

Klaar voor de toekomst

Van der Burg is ervan overtuigd dat de nieuwe kas, die eind oktober in gebruik wordt genomen, een grote meerwaarde zal hebben. “Sowieso omdat je in een dergelijke nieuwe kas veel meer licht hebt, en dus meer groei en een betere kwaliteit. Ook kunnen we het klimaat beter sturen en de kastemperatuur in de zomermaanden lager houden. Dit stelt ons in staat om flinke kwaliteitswinst te boeken; de planten die wij telen kunnen namelijk slecht tegen temperaturen van 28 graden of hoger. En dat komt toch steeds vaker voor, zeker nu het klimaat steeds extremer wordt. Met deze nieuwbouw zijn we klaar voor de toekomst. De focus voor de komende jaren ligt vooral op verder finetunen en de puntjes op de i zetten.”

Tekst: Ank van Lier