De gebroeders Duijvesteijn van Beyond Chrysant in Hoek van Holland telen sinds vorig jaar troschrysanten met een extreem hoog lichtniveau: 220 µmol/m².s. Doel is om in de winter een net zo hoge productie te halen als in de zomer met een gelijkwaardige kwaliteit. Dat doel werd niet helemaal gehaald, ondanks de inzet van een groeibuis en Airmix-ventilatoren. ‘Een kwestie van finetunen’, denkt Martijn Duijvesteijn.
Duijvesteijn wist vooraf dat het ‘een beetje spannend’ kon worden, omdat het hun eerste winterteelt zou worden onder hybride licht. Grote vraag was of hij het dichte gewas (60 stuks per m²) voldoende actief zou weten te houden, vooral onderin. Voor dat doel stelde hij een verhoogde minimumbuis in en liet hij de Airmix-ventilatoren op een verlaagde RV regelen. Dat bleek achteraf niet voldoende. “We hadden iets meer last van optrekkend geel blad dan normaal. De kwaliteit van de takken was verder goed. Waar dat precies aan ligt weten we nog niet. Het kan een klimaatinstelling, de watergift of de voedingssamenstelling zijn. Dat gaan we samen met adviseurs en collega’s met hybride belichting nog verder uitzoeken.”
Hybride belichting
Doel van de hele omschakeling naar hybride licht (145 µmol/m².s SON-T en 75 µmol/m².s LED) was het opvoeren van de winterproductie naar zomerniveau. De vraag naar hun Baltica’s (wit) is het hele jaar door hoog vanuit Rusland, ook in coronatijd.
“Na verloop van tijd zijn we toch iets dunner gaan planten (59 stuks per m²) en sneller gaan telen, al scheelt het niet veel. Eind februari was het probleem verholpen. Voor Vrouwendag was de kwaliteit weer top. We waren alleen wel wat meer arbeid kwijt voor het verwijderen van geel blad. Ook vielen de takken daardoor wat lichter uit dan normaal. Verder zijn we niet ontevreden over onze eerste winterteelt onder hybride licht. We hebben elke dag maximaal belicht. Ik heb in ieder geval geen spijt van deze investering.”
Finetunen
Beyond Chrysant loopt graag voorop in de chrysantenteelt met innovaties als pre-cooling en hybride belichting. Daar hoort het nemen van een zeker risico bij, bevestigt Duijvesteijn. “Het is ook een kwestie van finetunen.”
Tekst en beeld: Mario Bentvelsen