Tuinbouwleverancier Horticoop werkt samen met Freight Farms uit Boston om de Leafy Green Machine naar Europa te brengen. De Leafy Green Machine is een gerecyclede scheepscontainer (40 ft, circa 12 meter), die is ingericht met een klimaatsysteem, een hydroponics-systeem en LED-verlichting.

De Leafy Green Machine (LGM) creëert een ideale groeiomgeving voor bladgroenten met minder waterverbruik en nauwelijks tot geen gewasbescherming. Verticale torens in de container maken het mogelijk om wekelijks meer dan duizend kroppen sla te oogsten, met maar 15 tot 20 uur aan arbeid.

Stadslandbouw

Weinig mensen weten tegenwoordig nog waar hun voedsel precies vandaan komt, zeker in de stad. De Leafy Green Machines willen daar verandering in brengen. LGM’s zijn zeer geschikt voor stadslandbouw. Telen in een LGM is bovendien financieel aantrekkelijk. Een beginnende ‘freight farmer’ kan zonder grote investeringen een schaalbare start-up beginnen. Het computersysteem in de container is volledig op afstand bestuurbaar via een speciale Farmhand App, compleet met oogstschema’s, technische ondersteuning op afstand en een webshop voor bedrijfsbenodigdheden. In de container kunnen slasoorten, diverse brassica’s en kruiden worden geteeld.

De eerste LGM van Freight Farms is vanaf medio december 2016 te zien bij zorgcentrum Humanitas in Deventer. Patrick Stoffer, student aan de Saxion hogeschool en bewoner van Humanitas, gaat als eerste Europese Freight Farmer zijn oogst aanbieden.

Bron/beeld: Horticoop/Freight Farms