Op 1 december organiseert FHI, de federatie van technologiebranches, het LED-event 2016, met als thema ‘design en engineering trends voor LED-applicaties’. Naast algemene presentaties is er in de middag speciale aandacht voor LED-toepassingen en -ontwikkelingen in de tuinbouw. Specialisten gaan in op de effecten van LED op het gewas en andere experts schetsen de marktontwikkelingen.

Het LED-event 2016 vindt plaats in het Congrescentrum 1931 in Brabanthallen in ‘s-Hertogenbosch. Het evenement richt zich primair op R&D managers, engineers, ontwikkelaars en lichtontwerpers die zich willen laten informeren over de laatste innovaties op het gebied van LED-technologie. In het lezingenprogramma en op de kennismarkt werden de bezoekers volledig geïnformeerd over de beschikbare hardware, (aansturings)software en test- en meetapparatuur.

Teelttechnische aspecten

In het middagprogramma van het congres gaat de aandacht ook specifiek naar de toepassing van LED-verlichting in de tuinbouw. In parallelsessies zijn twee presentaties geprogrammeerd waarin deskundige sprekers ingaan op de teelttechnische aspecten van deze nieuwe vorm van verlichting. Gerrit-Willem Prins, LED engineer bij Thal Technologies, geeft een lezing met als titel: LED-opties voor assimilatiebelichting. Hierin geeft hij algemene inzichten met betrekking tot de invloed van het zonnespectrum op het metabolisme van planten. Een andere spreker, Thomas Brandes van OSRAM Opto Semiconductors, gaat in een Engelstalige presentatie in op LED’s als effectieve en betrouwbare lichtbron die een duurzame groei van planten bevordert.

Leo Marcelis van WUR

De conferentie wordt afgesloten met twee plenaire lezingen die volledig in het teken staan van LED’s in de tuinbouw. Leo Marcelis van Wageningen Universiteit & Research vertelt dat er, onder invloed van LED’s, een grote verandering gaande is in de glastuinbouw. Met de positionering, timing en het spectrum van LED’s kan de opbrengst en de kwaliteit van de producten stijgen. Marcelis komt ook met ‘bewijs’ dat LED’s de tuinbouwproducten beïnvloeden.

Indoor farming

De middag wordt afgesloten door Udo van Slooten van Philips Horticulture LED Solutions. Hij laat zien dat LED’s voor een enorme keuzevrijheid zorgen om de verlichting in de tuinbouw te optimaliseren. Philips ontwikkelt en experimenteert al jaren met LED-producten in zowel kassen als indoor farming. De uiteindelijke doelen zijn hogere opbrengsten, lagere bedrijfskosten, beter energiemanagement en meer controle over oogstplanning. De spreker gaat aan de hand van voorbeelden in op de opkomst van LED in de tuinbouw, de huidige stand van zaken en de kansen die er liggen. Het congres wordt afgesloten met een borrel en de uitreiking van dé LED-applicatie van Nederland 2016.

Beeld: Mario Bentvelsen