Afnemers vragen om goede productkwaliteit en consumenten zijn bereid om extra te betalen voor goede smaak en lange houdbaarheid. Telers produceren graag kwalitatief hoogwaardige producten zonder op kilogrammen productie in te hoeven leveren.

Om dit te doen zijn kennis en goede tools van groot belang. Een van de beschikbare tools is het smaakmodel tomaat. Dit model voorspelt op basis van verschillende instrumentele metingen de aangenaamheid van tomaat zoals consumenten deze ervaren. Deze tool is erg nuttig om smaak te monitoren maar geeft geen inzicht in de effecten van groeicondities op kwaliteit.

Gewasmodellen

Bij de business unit Glastuinbouw van Wageningen University & Research hebben we nog een tool, namelijk gewasmodellen die kilogrammen productie kunnen voorspellen op basis van groeicondities. We zijn daarom begonnen om gewasmodellen te verbinden met het smaakmodel tomaat om zo de effecten van groeicondities op productkwaliteit te kunnen modelleren. Dit geeft telers en onderzoekers de mogelijkheid om de effecten van verschillende groeicondities op zowel kwaliteit als kwantiteit virtueel te testen. De eerste resultaten van het project zien er erg veelbelovend uit.

Tekst: Rick de Jong