Het Nederlandse kassenbouwbedrijf Havecon bouwt sinds jaar en dag kassen voor tomatentelers, paprikatelers en groenteveredelaars. Sinds kort heeft het familiebedrijf uit Bleiswijk er een doelgroep bij: cannabistelers. In Canada en de VS is veel geld beschikbaar voor de productie van medicinale wiet.

Investeerders in de cannabisteelt willen de cannabisplant laten kweken in speciaal daarvoor ontworpen Nederlandse kassen en kloppen daarvoor bij Havecon aan. Directeur en grootaandeelhouder Henk Verbakel bekent dat hij wel moest wennen aan het idee om met wietproducenten in zee te gaan. “In 2016 riep ik nog dat ik niet in die handel wilde, maar ik heb mijn mening inmiddels bijgesteld. Toen ik in gesprek raakte, bleek het om gewone, beursgenoteerde bedrijven te gaan die veel geld in de projecten willen steken.”

Terughoudendheid

Op een bijeenkomst van Nederlandse toeleveranciers voor de kassen van Havecon merkte Verbakel dat er veel reserves bestaan over de teelt van cannabis. “Veel ondernemers reageren terughoudend bij dit soort initiatieven. Maar we beschikken als sector over zoveel kennis. Onze kassen kunnen deel gaan uitmaken van een nieuw soort economie in de gebieden waar cannabis geteeld wordt.”
Inmiddels heeft Verbakel de eerste contracten voor wietkassen al getekend. Dat de investeerders bij Havecon uitkwamen is geen toeval; het familiebedrijf is een van de grootste kassenbouwers ter wereld en verzorgt alleen dit jaar al het ontwerp en de bouw van zeven tuinbouwkassen in Canada en de VS. Verbakel: “Cannabis telen is legaal in Canada, de vergunningen ervoor zijn een paar jaar geleden al uitgegeven. We worden nu vaak door investeerders benaderd, omdat we al jaren tuinbouwkassen bouwen in die regio.”

Stabiel klimaat

Medicinale wiet is in Canada verkrijgbaar in de vorm van pillen en oliën. Een aantal wetenschappers claimt dat medicinale wiet kan helpen bij het bestrijden van verschillende klachten, zoals chronische pijnen, epileptische aanvallen en slapeloosheid. Hierover wil Verbakel geen uitspraken doen: “De opdrachtgevers vragen mij om kassen te bouwen waar zij jaarrond planten in kunnen telen in een stabiel klimaat en dat doe ik.”
Doordat de verkoopprijs per vierkante meter bij een wietkas gemiddeld vier keer zo hoog is als die van tomaten- of bloemenkassen, is de bouw van kassen voor cannabisteelt erg aantrekkelijk. De legalisering van cannabis –en de hierop volgende bouwdrift- in Canada en delen van de Verenigde Staten is daarom een positieve ontwikkeling voor grote kassenbouwers.

Wietkas duurder dan tuinbouwkas

Een belangrijk reden dat kassen voor cannabisteelt duurder zijn, is dat er hogere eisen worden gesteld aan de technische installaties en de inrichting van deze kassen. Daarnaast zijn exploitanten ook bereid om meer te betalen voor een kwalitatief hoogwaardige kas, omdat zij hoge winsten verwachten.
Verbakel geeft aan dat hij na zijn aanvankelijke twijfel nu “helemaal om” is. De 41-jarige directeur van Havecon praat momenteel met zijn Canadese opdrachtgevers over de mogelijkheid om wietkassen in Europa te bouwen. “Zij willen de teelt hier ook grootschalig oppakken en zien ons daarbij als partner. Ik verwacht dat de Canadezen in 2019 naar Europa komen en dat wij dan aan de slag kunnen in een paar landen.”

‘Taboe is eraf’

Wouter Kuiper, directeur van kassenbouwbedrijf Kubo, ziet in de legalisering van medicinale wiet ook grote kansen voor kassenbouwers. “Het taboe is ervan af in Noord-Amerika. Investeerders zien de kansen in de markt.” De directeur van een van de belangrijkste concurrenten van Havecon meent dan ook dat Nederlandse bedrijven niet te lang moeten wachten met inspelen op deze nieuwe groeimarkt. “Nederland moet oppassen dat het niet de boot mist. Over een paar jaar zijn alle landen in de Europese Unie hier mee bezig.”

Bron: Het Financieele Dagblad, beeld: Havecon