Op 14 september heeft Rijk Zwaan officieel de nieuwbouw geopend van hun R&D-locatie aan de Eerste Kruisweg in Fijnaart. Dankzij de uitbreiding krijgt de groenteveredelaar meer ruimte voor verdere groei en modernisering van het veredelingsonderzoek.

Er zijn twee nieuwe gebouwen aan het bestaande pand gekoppeld, waardoor de beschikbare ruimte met ongeveer 65 procent is toegenomen. In het midden is een atrium gerealiseerd dat de gebouwen verbindt en dienst doet als kantine, presentatie- en ontvangstruimte. Naast de nieuwbouw heeft Rijk Zwaan de bestaande kantoren en laboratoria voor moleculair en celbiologisch onderzoek gerenoveerd.

Onderzoek en ontwikkeling

Fijnaart is het biotechnologie-onderzoekscentrum van Rijk Zwaan en een locatie voor de veredeling van vollegrondsgroenten. In totaal werken er zo’n 350 medewerkers. Rijk Zwaan investeert ongeveer 30 procent van zijn omzet in onderzoek en ontwikkeling, circa 10 miljoen euro per maand. Dat is nodig om continu nieuwe groenterassen te kunnen introduceren die voldoen aan de eisen van telers en consumenten.

Demodagen gestart

Op 17 september zijn de demodagen in Fijnaart gestart. Tot en met 26 oktober laat Rijk Zwaan aan klanten uit de tuinbouw, groenteverwerkers en retailers zien wat zij te bieden heeft op het gebied van vollegrondsgroenten. Speciale aandacht is er voor biologische teelt. Bezoekers kunnen een rondleiding en advies krijgen over de mogelijkheden van het biologische assortiment.

Bio-route

Het biologische assortiment van Rijk Zwaan bestaat onder andere uit sla, spinazie, diverse brassica’s, andijvie, courgette en radijs. Ook slarassen met Knox, dat in 2017 de Fruit Logistica Innovation Award won, en de one-cut-ready Salanova zijn biologisch beschikbaar en te vinden op de bio-route tijdens de demodagen.