Op 12 april 2017 vindt de officiële opening van de Chinese ‘Solar Greenhouse’-tuinbouwkas plaats. De kas staat op het terrein van de Wageningen University & Research Business Unit Glastuinbouw in Bleiswijk. Deze kas op zonne-energie, die is voorzien van hoogwaardige technologie, bootst de klimaatomstandigheden na van een typische kas in China.

Door het onderzoek dat in deze kas zal plaatsvinden, kunnen Nederlandse leveranciers in de toekomst beter moderne Nederlandse technologie te leveren die aansluit op de lokale omstandigheden in China. Met die innovatieve technologie kunnen Chinese telers vervolgens de kwaliteit en opbrengst van hun gewassen verder verbeteren.

Zonne-energie in betonnen muur

De Chinese ‘zonnekas’ maakt gebruik van zonne-energie die wordt opgeslagen in een betonnen muur. Tijdens het onderzoek telen de onderzoekers groenten zoals komkommer en tomaat in de kas, waarbij zij beginnen met de kweek van komkommers. De kas is voorzien van Nederlandse technologie zoals een klimaatscherm, substraatteelt met een irrigatiesysteem en een klimaatcomputer. Gedurende het onderzoek vergelijkt men de prestaties van de kas constant met de prestaties van zonnekassen in China. Aan de hand van demonstraties en experimenten kunnen Nederlandse leveranciers zien en aantonen dat hun technologie goed aansluit op de omstandigheden in China. Chinese telers kunnen deze informatie gebruiken om hun productie te verhogen en de gewas- en productkwaliteit te verbeteren.

Promotie van Nederlandse technologie

Het project is opgezet door ‘Partners in International Business’ (PIB), een groep toonaangevende Nederlandse bedrijven en kennisinstellingen in de tuinbouwsector die actief zijn in China. Doel van het project is om de positie van de leden in China (Hoogendoorn Growth Management, Ludvig Svensson, Ridder Drive Systems/HortiMax, Delphy en Wageningen UR) te versterken. Dit willen de deelnemers realiseren door hun technologie in China te promoten en te laten zien welke voordelen het gebruik van deze technologie en kennis biedt voor de huidige Chinese tuinbouwsector. Het project wordt gefinancierd door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland en metropoolregio Rotterdam Den Haag.

Officiële opening

De officiële opening van dit bijzondere project vindt plaats op 12 april bij de Wageningse businessunit Glastuinbouw en het Improvement Centre van Delphy in Bleiswijk. Keynote speakers zijn commissaris van de koning van de provincie Zuid-Holland Jaap Smit, voorzitter van de Topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen Loek Hermans, commercieel adviseur van de Chinese ambassade Guosheng Zhang en wethouder van Lansingerland Albert Abee, die tevens voorzitter is van de Metropoolregio Rotterdam Den Haag. De opening is alleen toegankelijk voor genodigden.