Een consortium van Gelderse en Overijsselse bedrijven krijgt bijna 250 duizend euro subsidie om de innovatieve, biologisch afbreekbare kweekpot Growcoon voor grootschalige productie geschikt te maken. De subsidie is afkomstig van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO).

In Raalte en Apeldoorn werken drie partners aan het GrowCoon-project voor de tuinbouwsector. De subsidie wordt verstrekt voor het industrieel inzetten in de plantentray. Bij dit proces worden plantentrays gevuld met de Growcoon, een kluitpot gemaakt van een biologisch afbreekbare lijm (Degrasive). Deze wordt vervolgens gevuld met potgrond waarin de kweker stekjes kan poten.

Valt niet uit elkaar

Het grote voordeel van deze innovatie is dat de kluit in het verdere proces een geheel blijft. Als stekken een bepaalde grootte hebben, moeten ze worden overgepot naar grotere potten. Nu valt bij dit overpotproces de kluit van de plant vaak uit elkaar. Dit resulteert in vervuiling van het productieproces. Daarnaast verliest de plant zijn vruchtbare grond die essentieel is voor de groei van de plant. Door de traygaten te voorzien van een GrowCoon en ze daarna te vullen met substraat wordt de kluit in de rest van het proces bij elkaar gehouden.

Biologisch afbreekbare lijm

Omdat de Growcoon van biologische afbreekbare lijm is gemaakt, wordt hij – nadat zijn taak is vervuld – opgenomen in de natuur. Door een slimme productiemethode kan men de Growcoon in ieder gewenst formaat produceren. Echter, om de productie naar een industrieel proces te brengen en daardoor te voldoen aan de snel groeiende vraag, willen de bedrijven uitbreiden. Vanuit het EFRO krijgen zij daarvoor nu een subsidiebedrag van 244.000 euro. De totale kosten bedragen 697.000 euro. De GrowCoon is genomineerd voor de GreenTech Innovation Award 2016.

Bron/foto: OP-Oost en Maangroup.nl.

Gerelateerd