Het internationale projectteam van het onderzoeksproject Sweeper werd onlangs geselecteerd als finalist van de Techtransfer award.

Het certificaat werd overhandigd tijdens het 10e European Robotics Forum 2019, dat plaatsvond van 20 tot 22 maart in Boekarest, Roemenië. Deze award wordt uitgereikt voor onderzoek dat met succes is doorontwikkeld tot een praktijktoepassing. Afgelopen zomer is de Sweeper uitgebreid getest in een commerciële kas en heeft de robot bewezen dat hij in staat is om volledig autonoom paprika’s te oogsten. De oogstexperimenten hebben aangetoond dat een zekere technologische ontwikkeling en een gewasaanpassing nodig zijn om het systeem te versnellen en gereed te maken voor commerciële exploitatie.

Naast een ingediend patent voor de grijper van de paprika oogstrobot, resulteerde het project ook in het spin-off bedrijf Saia Agrobotics, opgericht door twee collega’s van WUR. Een robotdemo wordt tijdens de GreenTech in Amsterdam van 11 tot 13 juni 2019 gepresenteerd op onze stand.

Tekst: Jochen Hemming