Stichting HortiHeroes wil de innovatiekracht van de food & flower industrie bevorderen door jong ondernemerstalent te inspireren, trainen en coachen. Afgelopen voorjaar kregen 16 medewerkers van bedrijven uit de sector als eerste de kans om deel te nemen aan de door deze stichting georganiseerde Academy. Wegens succes start er in januari een tweede programma voor maximaal twintig nieuwe ‘intrapreneurs’.

Om de Nederlandse food & flower business sterk en slagvaardig te houden, dient het innovatievermogen van bedrijven meer aandacht te krijgen. Vanuit die gedachte en met steun van een tiental bedrijven uit de sector is vorig jaar de stichting opgericht. De sleutel voor toekomstig innovatiesucces ligt in hoge mate bij de bedrijven zelf, in de vorm van ambitieuze medewerkers met ondernemerstalent.

Inspirerende stoomcursus

“De Academy geeft deze intrapreneurs gedurende drie maanden input en ruimte om hun talenten te ontwikkelen, nieuwe ideeën aan te reiken, te leren van anderen en samen cases uit te werken”, zegt woordvoerster Chantal Ruigrok. “Elke week is er een bijeenkomst met een trainer van een succesvolle startup. De trainers reiken de deelnemers kennis en vaardigheden aan waarmee zij een business case kunnen uitwerken. Vorig jaar was duurzaamheid het overkoepelende thema.” Volgens Ruigrok had de Academy een erg positieve impact op de cursisten. Ze werden in korte tijd echt klaargestoomd om aan de slag te gaan en vernieuwing teweeg te brengen.
Oud-deelnemer Steven Timmers van RedStar bevestigt die indruk. “Het was ontzettend leerzaam en inspirerend”, zegt hij. “Samen met twee cursisten van Dutch Flower Group en Kubo heb ik de business case HortiCity uitgewerkt, die uiteindelijk is verkozen tot beste. Daardoor mogen wij de prijs van 25.000 euro verdelen voor innovatieprojecten binnen onze bedrijven. Geweldig toch?”

Rotterdam Food Cluster

De voormalige student Logistiek en Economie kwam als stagiair bij RedStar terecht en is nu ruim twee jaar manager van het Bedrijfsbureau op de locatie in Tinte. De aandacht en publiciteit die hem als prijswinnaar ten deel vielen, hebben veel deuren geopend. “Namens het bedrijf participeer ik in Rotterdam Food Cluster en werk ik mee aan Markt Match, dat Rotterdamse studenten met de food sector in contact brengt”, licht hij toe. “Onze sector en de grote steden hebben elkaar heel hard nodig.”
Timmers hoopt dat de HortiHeroes Academy nog meer steun krijgt van bedrijven uit de sector om deze overeind te houden en andere projecten op poten te zetten. “Innovatie is keihard nodig om onze positie als wereldmarktleider in duurzame glastuinbouw te behouden. Ondanks de mooie positie en reputatie die de sector nu heeft, blijft er naar mijn smaak te veel bij het oude. Er zijn echt meer out-of-the-box denkers nodig.”

Tekst: Jan van Staalduinen.

Gerelateerd