In 2019 liet Ten Have Plant (campanula, begonia) twee scherminstallaties plaatsen met een diffuus Harmony PARperfect klimaatscherm en een Obscura lichtuitstootscherm. De schermleverancier liet tijdelijk ook een CropObserver fluorescentiemeter plaatsen voor onderzoeksdoeleinden. Teler Rob ten Have benutte de data om zijn gewas beter te leren kennen en de schermstrategie te optimaliseren. Daar plukt hij nog steeds de vruchten van.

In de Onder Glas editie van november 2019 motiveerde Ten Have de aanschaf van het nieuwe klimaat- en het lichtuitstootscherm van Svensson. Die schermen maken het mogelijk om het lichtniveau traploos te regelen én homogener, diffuus licht in zijn gewas te brengen. Hij was ook zeer geïnteresseerd in de fluorescentiemeter van PhenoVation Life Sciences, die realtime laat zien hoe de planten op het licht en de scherminstellingen reageren. Dat maakt het in principe mogelijk om de schermen realtime op basis van het door de plant gewenste lichtniveau aan te sturen. Ten Have deed dat nog niet. Doet hij dat nu wel?

Breder schermbereik, diffuus licht

“Nee, maar door die plantsensor ben ik wel anders gaan schermen”, antwoordt de teler uit Honselersdijk. “Ik stuur de schermen nog steeds aan op basis van momentane PAR en de PAR-som, waarvoor we PAR-meters hebben hangen. De nieuwe installatie heeft me een breder schermbereik en diffuus licht opgeleverd, dus dat is prima. De CropObserver gaf ons de kans om te toetsen hoe de planten reageerden op de instellingen die we gevoelsmatig hanteerden. Daar is wel het een en ander uitgekomen.”

Balanceren rond het optimum

De fluorescentiemeter is na een half jaar weggehaald, maar Ten Have had toen al voldoende geleerd om het ook zonder nieuwe metingen anders en beter te doen. Waar liggen de winstpunten?
De teler: “We moeten schermen om voldoende strekking te krijgen. Het is zoeken naar de juiste balans. Te veel schermen gaat ten koste van de productie, te weinig gaat ten koste van de plantopbouw en kan stress veroorzaken. Ik weet nu beter wanneer de planten zich lekker voelen en kan door actiever en scherper schermen veel beter rond het optimum blijven.”

Vlak productiepatroon

In de loop van het jaar kun je met schermen ook het productiepatroon beïnvloeden. Het bedrijf streeft naar een vlak patroon. Dat betekent: iets op de rem trappen wanneer het buiten warmer en lichter wordt (en de prijzen doorgaans dalen) en de groei zo veel mogelijk stimuleren wanneer de buitenomstandigheden minder gunstig worden (en de prijzen vaak hoger liggen). “Ook dat spel hebben we nu beter in de vingers en vertaald in onze schermstrategie.”
Tot slot merkt de teler op dat de PARPerfect schermoplossing hem helpt om energie te besparen en een stabieler klimaat te handhaven. “In de winter lukt het beter om de uitstraling te beperken, wat ook beter is voor de planten. En met twee schermen kun je in koude nachten eenvoudiger een stabiel klimaat handhaven. Daardoor hoef je ook minder te stoken.”

Tekst: Jan van Staalduinen