De Britse start-up Skipping Rocks Lab ontwikkelt een verpakking van zeewier, voor bedrijven die plastic willen vervangen door een biologisch afbreekbaar alternatief. Naast de verpakkingen werkt het bedrijf ook aan afbreekbare folies, zakjes en netten, waar bijvoorbeeld sinaasappelen in worden verpakt.

Het materiaal wordt ‘Ooho’ genoemd, een verpakking gemaakt van Notpla. Dit is een membraan gemaakt van bruine zeewier, dat water of een andere vloeistof kan bevatten. De verpakking breekt in de natuur binnen 4 tot 6 weken af. De verpakking is ook eetbaar, wat betekent dat je deze compleet met inhoud kunt inslikken. De zeewier groeit tot 1 meter per dag, concurreert niet met voedselgewassen, heeft geen vers water of meststoffen nodig en draagt actief bij aan de ontzuring van de oceanen, aldus de makers.

Techniek opschalen

De verpakkingen zijn al getest door bezorgbedrijf Just Eat, dat er sausjes en dips in verpakte. Bij de marathon van Londen werden 36.000 verpakkingen gevuld met dranken en sportgels uitgedeeld. Om de techniek verder op te schalen, kreeg het bedrijf onlangs een subsidie van 300.000 pond van de Britse overheid. Hiermee wil de start-up een productiemachine ontwikkelen die per dag 3.000 verpakkingen van maximaal 100 milliliter kan maken.

Zeewier als biomassa

Naast verpakkingen worden er momenteel ook andere toepassingen van zeewier onderzocht. Volgens TNO kan zeewier een belangrijke rol vervullen in de energietransitie. In de Integrale Kennis- en innovatie Agenda (IKIA) staat de ambitie om op 14.000 vierkante kilometer van het Nederlandse deel van de Noordzee zeewier te telen. Een hectare zeewier levert jaarlijks circa 50 ton droge stof op. Hieruit kunnen vloeibare energiedragers worden gemaakt, vergelijkbaar met diesel of benzine. In 2050 zal biomassa naar verwachting 1000 petajoule bijdragen aan de energiehuishouding in Nederland. Zeewier heeft de potentie om maar liefst een derde daarvan in te vullen, is de inschatting van TNO.

Tekst: Mario Bentvelsen