Op de Brightlands Campus Greenport Venlo bouwt Maurice Kassenbouw een prototype van de ‘Kas van de Toekomst’. Meest opvallende in deze kas is de beglazing van Brite Solar Technologies. Het dek wordt volledig bedekt met nano solar glas dat elektriciteit zal opwekken.

Naast de innovatieve beglazing met Dye Sensitized Solar Cells (DSSC) bevat de kas ook de laatste innovaties op het gebied van Het Nieuwe Telen (het Air & Energy systeem) en ledverlichting. Met als deze technieken zal de Kas van de Toekomst energie- en CO2 neutraal zijn, en mogelijk zelfs energie opleveren.

Bedekt met nano solar glas

De vergunning is inmiddels verleend en Maurice Kassenbouw verwacht dat zij dit kwartaal met de bouwwerkzaamheden kunnen starten. Dit prototype wordt gebouwd op onder de vlag van Innoveins. De kas krijgt een oppervlakte van 1.200 m2 en is volledig bedekt met nano solar glas. Deze beglazing heeft een transparante coating die 70 tot 75 procent licht doorlaat in de frequenties die belangrijk zijn voor fotosynthese, aldus Brite Solar. Daarnaast zitten er in het glas dunne lijnen, zoals in de achterruit van een auto, die de elektriciteit opwekken en afvoeren. De bouw van het prototype levert informatie op over de opschaling van de nano solar technologie naar industriële productie.

Naar industriële opschaling

Michel la Crois, algemeen directeur van Maurice Kassenbouw is verheugd dat zij met Brite Solar dit project kunnen gaan uitvoeren. “Met dit prototype creëren we voor telers optimale omgeving en faciliteiten om hun gewassen te telen. Deze oplossing draagt bij aan het voedselvraagstuk waar we gezamenlijk voor staan: hoe gaan we in 2050 negen miljard mensen voeden?” Brite Solar brengt de innovatieve techniek van het solar glas in. Daarnaast valideren zij de testgegevens om zo de parameters op te stellen voor industriële opschaling van de techniek. Binnen het samenwerkingsverband zijn dan ook de technische ontwikkeling en markt goed met elkaar verbonden.

Stimuleringsprogramma MIT-Zuid

Het project maakt onderdeel uit van het stimuleringsprogramma MIT-Zuid. Ruim drie jaar terug ondertekenden de Nederlandse provincies, het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat, de topsectoren en MKB Nederland de Samenwerkingsagenda. Daarin maakten zij afspraken over stimulering van innovatie bij het MKB. Onderdeel hiervan is de Subsidieregeling MKB-innovatiestimulering Topsectoren Zuid-Nederland 2015 (MIT Zuid). Dit ‘Kas van de Toekomst’ project krijgt steun uit deze regeling. Het doel van het project is om de beproefde technieken straks te kunnen opschalen van Technologie Readiness Level (TRL) 5 naar TRL 7/8.

Bron: Maurice Kassenbouw, Brite Solar, Stimulus. Foto: Stimulus.nl

Gerelateerd