We zitten nu in de donkerste weken van het jaar. Door de geringe hoeveelheid daglicht moet je de komende tijd relatief lage temperaturen aanhouden om knop-abortie en wortelafsterving te voorkomen. Streef daarbij naar etmaaltemperaturen van maximaal 18,5 tot 19°C. Wel is het van belang dat de planten voldoende kunnen blijven verdampen, om problemen met glazige/blauwe bloemen te voorkomen. Probeer daarbij dan voldoende vocht af te voeren, zodat de verdamping niet stilvalt.

De komende vier weken zijn gemiddeld de donkerste weken van het jaar. In de veelal onbelichte kassen met snij-anthurium liggen de gemiddelde PAR-sommen dan vaak maar tussen 1 en 1,5 mol/m² per dag. In belichte kassen komen de PAR-sommen vaak 1 tot 1,5 mol hoger uit, waardoor je gemiddeld 2,5 tot 3 mol per dag haalt.
Met deze PAR-sommen is het belangrijk dat de temperaturen niet te hoog liggen. Bij te hoge etmaaltemperaturen verbruikt de plant meer assimilaten dan hij kan aanmaken. Bij deze combinatie krijg je abortie van bloemknoppen. Ook kan dan (zeker bij wortelberegening) massale wortelafsterving optreden. Houdt daarom in de komende vier weken een maximale etmaaltemperatuur aan van 18,5 tot 19°C, in onbelichte kassen en maximaal circa 19,5°C in belichte kassen.

Let op voldoende vochtdeficit

Op de meeste anthuriumbedrijven is behalve twee schermdoeken ook nog een plastic AC-folie aanwezig (al dan niet beweegbaar) en er zijn zelfs diverse bedrijven met twee plastic schermen. Zeker bij relatief hoge buitentemperaturen hoef je dan maar weinig te stoken om de kas op temperatuur te houden. Het gevolg is dan ook dat het vochtdeficit vaak erg laag blijft; bij donker weer kan het zelfs dagen onder 1 gram blijven.
Een laag vochtdeficit zorgt echter voor weinig verdamping en daarmee voor weinig opname en transport van voedingselementen. Hierdoor worden de nieuwe cellen zwakker en kunnen glazige/blauwe bloemen ontstaan. Met name in de naoogstfase ontstaan dan vaak bruine vlekken en randen in de bloemen. Uit eerder onderzoek is gebleken dat als het VD overdag enkele uren oploopt naar circa 2,5 gram, dat dan de meeste problemen met blauwe bloemen te voorkomen zijn. Probeer dit dus in de komende weken te realiseren.

Twee plastic schermen

Op bedrijven met twee plastic schermen zien we veel minder water aan het folie hangen. Dat zien telers als een positieve bijkomstigheid van twee plastic schermen. Wanneer er veel water aan het plastic folie hangt (en er weer afdruipt), worden de planten nat van dit druipwater. Maar doordat het water tegen het folie condenseert, wordt het wel aan de kaslucht onttrokken. Op die manier kunnen de planten meer verdampen dan wanneer er geen water tegen het folie condenseert. Aangezien plastic folie bijna geen vocht doorlaat (het kan alleen ontsnappen door de perforatiegaatjes), is condensatie tegen het folie de enige manier van vochtafvoer, of je moet actieve ontvochtiging toepassen, bijvoorbeeld met een DryGair.

Tekst: Gert Benders, Tuinbouwadviesbureau Van der Ende, beeld: Fotostudio G.J. Vlekke