Toen tomatenteler Ted Duijvestijn door Silke Hemming van Wageningen University & Research gevraagd werd om als referentieteler mee te draaien in de Autonomous Greenhouse Challenge, stelde hij één voorwaarde. “Ik wilde er per se een young professional bij betrekken, want daarvan moeten we het in de toekomst gaan hebben. Een tuinbouwstudente van InHolland zit nu bij ons in het team. Voor haar is het een prachtige stage-opdracht.”

Duijvestijn en zijn collega Kees Stijger verdedigen als referentietelers de eer van de moderne ‘conventionele’ tomatenteelt. Vorig jaar, tijdens de eerste editie van de Autonomous Greenhouse Challenge, brachten de referentietelers een komkommerteelt tot een prima einde, maar werd de hoogste score gerealiseerd door het team van Microsoft. Gespitst als hij is op innovatie, vindt de tomatenteler uit Pijnacker de challenge een mooie uitdaging.

Gedegen voorbereiding

“We vatten onze taak serieus op en bereiden ons heel goed voor”, licht hij toe. “Net zoals onze tegenstanders beschikken wij over een breed samengesteld team van medewerkers die veel kennis en ervaring hebben. De teeltstrategie is mede afgestemd op klantspecificaties en wij gaan enkele nieuwe sensoren gebruiken, waarmee we nog geen ervaring hebben.”
Met de cherrytomaat die door iedereen geteeld gaat worden hebben Duijvestijn noch Stijger ervaring. Om daar meer over te weten te komen, hebben zij een hulpvraag uitgezet bij collega’s. “Het gaat ongetwijfeld een spannende race worden en ik hoop er veel van te leren dat we ook op ons bedrijf kunnen toepassen.”

Betrokken bij innovatie en onderwijs

Wie er beslist heel veel van zal leren, is de young professional in het referentiekamp. Eerder dit jaar werd Duijvestijn benoemd als eerste ‘groene practor’ van Nederland. Zijn practoraat, dat formeel verbonden is aan Lentiz/MBO Oostland, moet er toe leiden dat belangrijke innovaties in de tuinbouwsector deel gaan uitmaken van het opleidingsprogramma. De practor deelt zijn kennis en ervaring over innovaties met studenten en de opleidingsinstelling. Dit draagt bij aan de kwaliteit van het onderwijs.

Investeren in telers van morgen

“Door deel te nemen aan de challenge en daarbij ook een student te betrekken, sla ik twee vliegen in één klap”, aldus de enthousiaste teler. “Ik maak mij graag sterk voor de sector en vind het ook belangrijk om te investeren in de telers en vernieuwers van morgen. Deze studente liep als vakantiekracht al een paar jaar bij ons mee. Vanuit het team wordt haar kennis over plantenfysiologie en Het Nieuwe Telen nu bijgespijkerd, zodat ze straks als volwaardig lid kan meedenken, meepraten en meebeslissen. De school staat er ook helemaal achter. Kortom, wij zijn er zo goed als klaar voor.”
De Autonomous Greenhouse Challenge gaat medio december van start en loopt door tot de zomer van 2020. Daarmee ligt de lat een stuk hoger dan vorig jaar, want de eerste editie had nog betrekking op een relatief korte komkommerteelt.

Tekst en beeld: Jan van Staalduinen